Geen lessen, geen De Lijn, geen trein, geen mens te zien op straat. Een herkenbaar scenario: is er iemand nog verbaasd als je op een decembermaandag aankondigt “Ik blijf thuis want ik geraak er niet!”? Toch was het vandaag anders, de vierde keer en dan nog wel over het hele land. Deze ochtend, tijdens de zoveelste druk op de snooze-knop, afvragend wat ik in godsnaam op deze druilerige dag moest doen, botste ik op de meest tijd winnende en efficiëntste oplossing: kerstcadeaus kopen.

Vandaag was een extra koopdag. Alles open, tijd op overschot en vooral: eindelijk geen volk. Een ideale situatie. Nochtans heb ik mezelf wezenlijk moeten overtuigen. Engeltje tegen duiveltje:
- “Gaan shoppen als het land staakt: dat moet toch niet?"
- “Wie gaat er wat op zeggen?”
- "Maar zo’n namiddag verspillen?"
- “Wanneer ga ik deze week anders de tijd hebben voor die inkopen?”

Op de site stond er in grote letters maandag 15 december open van 10u. Twijfelend stap ik in de auto. Het groene bord in de verte verwelkomt me met open armen. De schuldgevoelens gutsen door mijn lijf.

Maar dan: file. File op de parking van Wijnegem Shopping Center. Op een maandagnamiddag. Twintigers, gezinnen, gepensioneerden stromen toe, het lijkt wel een drukke zaterdag. Wat verbaasd slenter ik door de drukte terwijl de schuldgevoelens stilletjes van me afglijden. De ironie van dit land loopt naast me door die felverlichte gangpanden.

Is dit dan de afnemende koopkracht waarover de vakbonden op dit eigenste moment zo luid om roepen? Het shoppingcenter heeft in maanden geen maandag als de deze gezien. Moeten deze mensen zich niet schamen, moet ik dat niet?... 600 miljoen euro weggegooid door deze vier stakingen. En we zitten vrolijk te winkelen en te genieten van deze extra ‘vrije’ dag.

Laten die besparingsplannen ons dan zo koud, zolang we onbezorgd en ongestoord de jaarlijkse rommel kunnen blijven kopen?

Diep in gedachten loop ik naar buiten. Dit publiek denkt niet aan besparingen en stakingen. Hoewel de shoppingcentergangers in grote getallen zijn, verandert hun wereld door deze besparingen momenteel nog niet. Misschien kochten ze vandaag vier in plaats van vijf pakjes voor hun kinderen onder het motto "We moeten in deze tijd wat opletten".

De stakers vandaag staakten voor de gezinnen die dit jaar geen kerstboom zetten, want energie is niet meer gratis. Voor zij die de pakjes tot een minimum aantal herleiden, want volgend jaar zullen ze meer geld uitgeven aan het inschrijvingsgeld van hun kinderen. Er werd ook gestaakt en geroepen vandaag zodat deze zorgeloze shoppers volgende kerst en de kerst daarop nog steeds een hoop pakjes kunnen kopen voor onder de boom.

Ikzelf keer in ieder geval van een kale reis terug. In Wijnegem vind je zelden wat je zoekt.

© 2014 - StampMedia - Laura Sear