Op Recht Omhoog! lieten jongeren van Statementz op 19 november 500 ballonnen op van de Antwerpse Groenplaats. Met deze actie vieren ze de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Kinderrechten gelden tot 18 jaar, dus jongeren mogen en moeten ook aan het woord.

Met Recht Omhoog! wil Statementz in de eerste plaats jongeren bewustmaken van hun rechten. Daarom nodigden ze jongeren ook uit om op de foto te gaan met hun favoriete recht, of dat nu het recht op privacy is, of het recht op een gelijke behandeling. Deze foto’s zullen later in een collage op de Facebookpagina van Statementz verschijnen. Verder projecteerden ze doorlopend filmpjes in een tent. Twee graffitikunstenaars toverden ter plekke ook een groot Statementz-spandoek uit hun spuitbussen.

Statementz-vrijwilligster Laura Moorchen wil dat de overheid meer initiatief neemt om jongeren uit te nodigen tot discussie, door onder meer de kinderrechten transparanter te maken. Zij vindt ‘het recht op samenkomen’ belangrijk. “Iedereen heeft iemand nodig om mee te praten”, meent ze. “Sommige jongeren voelen zich zo alleen dat het soms fout afloopt.” Volgens Junieth Machado uit Nicaragua zijn alle kinderrechten belangrijk voor een goed leven: “Ik heb vroeger lang op straat geleefd. Tot ik mijn rechten ontdekte en leerde voor mezelf op te komen.”

© 2011 - StampMedia – Tekst en foto's: Nils Deputter