Acht studentenverenigingen met Afrikaanse roots verzamelden zich op 4 mei in Anderlecht voor de vierde editie van de African Student Cup (ASC). Het voetbaltornooi is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het studentenleven van steden als Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven. De sfeer was warm, het spel vurig, en de community sterk.
De African Student Cup (ASC) draait volledig op de inzet van studenten zelf. Dit jaar nam Karibu Leuven, een community van mensen met Afrikaanse roots, de organisatie op zich. Hoewel de initiële plannen gericht waren op een toernooi in Leuven, bood Brussel uiteindelijk de ideale locatie aan. Chadi Van den Bossche, co-voorzitter van Karibu, licht toe: “We zijn drie maanden bezig geweest met zoeken naar een locatie. Op zaterdagen zijn die moeilijk beschikbaar, zeker tijdens het voetbalseizoen.”
“Er was nood aan een dag waarop we samen konden zijn. Iedereen was aanwezig, en niets verbindt ons meer dan sport” – Chadi Van den Bossche (co-voorzitter Karibu Leuven)
Het idee voor dit toernooi ontstond vier jaar geleden, toen een van de oprichters merkte dat er behoefte was aan een evenement dat studenten van verschillende Afrikaanse en Vlaamse verenigingen samenbracht. “Er was nood aan een dag waarop we samen konden zijn. Iedereen was aanwezig, en niets verbindt ons meer dan sport”, zegt Van den Bossche.
In de weken voorafgaand aan het evenement werd er volop samengewerkt, gepland en getraind, en dat allemaal gedragen door het enthousiasme en de toewijding van de verenigingen. Het sportieve verbindt over taalgrenzen en steden heen. "Het is altijd geweldig om samen te zijn, en dit evenement creëert een geweldige sfeer. Je leert mensen kennen van verschillende steden. Het netwerk wordt vergroot, en je hebt gewoon plezier", aldus Van den Bossche.
Meer dan voetbal
Het toernooi draait niet enkel om winnen, maar vooral om ontmoeting en verbondenheid. Studenten uit verschillende steden kwamen samen, waarbij zowel mannen als vrouwen in gemengde teams speelden, om ervaringen te delen en een sportieve dag te beleven. De wedstrijden waren kort maar krachtig: twintig minuten per match, verspreid over poules, halve finales en een finale. Ondanks het strakke schema bleef de energie hoog.
Studentenvereniging AYO Antwerpen haalde dit jaar de overwinning binnen. De ploeg speelde sterk en toonde zich een hecht team. In de finale stonden ze tegenover Afrikaanse studentenvereniging Umoja Gent, die zich goed verdedigden. Na een spannende 1-1 eindstand volgden er zeven penalties. De keeper van AYO Antwerpen likte tevreden terug op de spannende finale: “We voelden de druk, maar zijn er als team doorgegaan. Dat is wat telt.”
“De sfeer is zo positief, het brengt iedereen dichter bij elkaar” – Lina Zanki (president DAR Leuven)
Een opvallende deelnemer dit jaar was DAR Leuven, een recent opgerichte vereniging die voor het eerst deelnam aan het toernooi. Coach Oussama Bassim: “De sfeer was positief en alles verliep vlot. We kijken al uit naar de volgende editie.” Nieuwe verenigingen brengen telkens frisse energie mee en zorgen ervoor dat het evenement blijft groeien. “Voor ons is het belangrijk om dit elke jaar weer te organiseren. De sfeer is zo positief, het brengt iedereen dichter bij elkaar,” voegt Lina Zanki, de president van DAR Leuven, toe.
Een levendig studenteninitiatief
ASC is uitgegroeid tot een toonbeeld van studentencultuur, gedragen door vriendschap, samenwerking en sportieve geest. Elk jaar wordt de organisatie overgedragen tussen verschillende studentenverenigingen, wat telkens zorgt voor een unieke invulling.
Sahori Kinnen, die deel uitmaakt van het communicatieteam van Karibu Leuven, vatte de essentie van het evenement krachtig samen met de woorden: “For us, by us.” Die slagzin belichaamt perfect de betrokkenheid, samenwerking en gemeenschapszin die aan de basis liggen van de African Student Cup.