©Leen Gijs

Op een rivierbank aan de oever van de Schelde in Antwerpen is dit weekend een nieuw kunstwerk onthuld. Het is van de hand van Feoflip, een kunstenaar afkomstig van de Canarische Eilanden en is helemaal ontworpen uit zwerfvuil. Dit in het teken van de World Cleanup Day die afgelopen zaterdag plaatsvond.   

Tijdens de World Cleanup Day, een dag om wereldwijd mensen bewust te maken van de overvloed aan zwerfvuil, organiseerde ook de Belgische organisatie River Cleanup heel wat acties verspreid over het land. Zo werden her en der oevers van de Schelde en de Maas proper gemaakt. 

Bij één van de acties in Antwerpen-Noord onthulde River Cleanup-oprichter Thomas De Groote samen met artiest Feoflip een nieuw kunstwerk. Op dat moment had het werk nog geen titel, maar ondertussen werd het gedoopt tot “PVSaurio”. Die naam draagt heel wat betekenissen in zich.  

Zonder afval geen kunst

Het kunstwerk is helemaal gemaakt uit zwerfvuil dat gevonden is op de plek waar de constructie nu staat . Bij vloed komt de rivierbank onder water te staan. Als het water bij eb wegtrekt, blijft er vuilnis achter op het slib. Al het afval dat verwerkt is in het kunstwerk is dus aangespoeld uit de Schelde of op die plek gedumpt door voorbijgangers. Het feit dat dit werk gemaakt kon worden op die plek kan helpen bij de sensibilisering van de hoeveelheid zwerfvuil in onze leefomgeving. Zonder afval geen kunstwerk. 

Daarnaast stelt de constructie een grote dinosaurus voor, een ‘afvalmonster’. Hiermee wil de kunstenaar de aandacht vestigen op het feit dat de dinosaurussen ooit heersten over deze planeet maar als we verdergaan zoals we nu leven, het afval zal gaan heersen over ons. Ook de rode kleur, waarvoor de Spanjaard ecologische verf gebruikte, staat voor die schreeuw om aandacht voor het vuilnisprobleem.   

©Leen Gijs

Eb en vloed

Zeven dagen werkte Feoflip aan zijn kunstwerk. De eerste twee dagen gebruikte hij om een schets te maken en de getijden te leren kennen, de volgende vijf voerde hij zijn plannen uit. Dat was telkens onder tijdsdruk. Als het eb was, kon hij rustig werken, maar bij vloed moest hij zich uit de voeten maken. Op dat moment komt het kunstwerk voor de helft onder water te staan.   

Ben je getriggerd om deze PVSaurio eens van dichtbij te bewonderen? Trek dan best een goed paar laarzen of wandelschoenen aan, bereid je voor op een glibberige ondergrond, heb geduld tot het eb is en zorg er uiteraard mee voor dat er geen tweede afvalmonster gemaakt kan worden.  


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 25/09/2019

vorige volgende