Genk on Stage werd zondagavond even stil van de melancholische muziek die Amatorski op een geheel eigen manier naar buiten bracht. “We doen gewoon ons eigen ding en proberen een verhaal te vertellen”. De betekenis achter dat verhaal, dat moeten we zelf proberen te ontdekken. Inne Eysermans, Hilke Ros en Sebastiaan Van Den Brande schetsen alvast de context in een gesprek met StampMedia.

Sinds 2008 heeft Amatorski slechts twee albums uitgebracht. Is er een bewuste reden voor dit tempo?

“In 2010 en 2011 hebben we iets uitgebracht. Nu duurt het inderdaad iets langer, maar deels omdat we ook internationaal onze plaat voorstellen. Ook zijn we met talrijke andere projecten bezig geweest, denk maar aan soundtracks, filmprojecten… We kunnen onze tijd niet helemaal aan ons nieuw album besteden. Daarom gaat het misschien allemaal iets langzamer.”

Met jullie eerste album ‘Same stars we shared’ was het niet de bedoeling om het grote publiek te bereiken. Houden jullie ondertussen wel rekening met het grote publiek bij het schrijven van jullie songs?

“Op de twee albums doen we volledig ons ding; en tegelijkertijd slaan de albums ook aan bij het brede publiek. Dat is natuurlijk een groot voordeel. Het is wel niet zo dat we ons artistiek daaraan gaan aanpassen. We spelen gewoon wat we willen en met ‘Come home’ is het publiek daar helemaal in meegegaan.”

Jullie bekendste nummer ‘Come home’ ontbrak trouwens in jullie setlist. Waarom is er besloten om dit nummer niet te spelen op Genk on Stage?

“Omdat wij, zoals gezegd, ons niet aanpassen aan het publiek. We doen gewoon wat we willen doen. We willen eveneens een verhaal vertellen in onze set. Een song zoals ‘Come home’ is dan niet altijd evident om in zo’n verhaal te plakken.”

Toch verklaarden jullie eerder dat het publiek zelf naar de betekenis achter alle songs moest zoeken.

“We hebben zowel nummers die zeer concreet zijn als nummers die een hoog abstractiegehalte hebben. Ons laatste album ‘tbc’ is bijvoorbeeld nogal vaag. Maar dat kan net interessant zijn om daar verschillende betekenissen in te vinden. Geen enkel nummer van ons kan fout geïnterpreteerd worden. Het is net leuk om verschillende dingen van mensen te horen. Ons nieuw album zal dan weer een aantal zeer concrete nummers bevatten.“

Amatorski wordt wel eens vergeleken met Portishead en Sigur Ros. Kunnen jullie je vinden in deze vergelijking?

“Dat zijn zeker groepen die wij goed vinden en waarmee onze klanken wel enigszins aansluiten. Deze bands zijn zeker een goede referentie als we moeten uitleggen welke muziek Amatorski maakt. Uiteraard zijn dit niet de enige twee bands waarmee we ons kunnen associëren. We luisteren constant naar nieuwe dingen, waar we dan nieuwe invloeden ontdekken en eventueel iets mee doen. We blijven natuurlijk wel altijd ons eigen ding doen.”

Amatorski is deze zomer slechts twee keer in België te zien, terwijl er wel vier optredens in het buitenland gepland zijn. Was dat een bewuste keuze?

“Dat is absoluut een bewuste keuze, in die zin dat we getekend hebben bij een label dat ons internationaal gaat promoten. Het is dus zeer belangrijk om ons momenteel vooral te focussen op het internationale verhaal. Daarom hebben we gekozen om deze zomer slechts enkele concerten in België te plannen. We zijn ondertussen ook al even bezig aan onze nieuwe plaat.”

Wanneer en wat mogen we die nieuwe plaat verwachten?

“Die plaat zal ergens in 2014 verschijnen. We zijn nu naar het geheel toe aan het werken, dus wat ervan verwacht kan worden, weten we zelf nog niet honderd procent.”

© 2013 – StampMedia – Valerie Van Nuffel, foto: Jasper Antonissen en Machteld Bollen


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 01/07/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 01/07/2013