ANTWERPEN - Het Antwerp Gipsy-Ska Orkestra zal op 20 december 2013 tien jaar bestaan. Dat feest zal gevierd worden met enkele gastoptredens van bevriende muzikanten. Daarnaast werkt de band ook aan een derde album.

"Tien jaar geleden wisten we nog niet echt wat voor muziek we wilden maken", vertelt zanger-trompettist Gregor Engelen. "We wisten dat we een combinatie van gipsy en ska wilden spelen. Maar hoe we dat gingen doen en hoe het moest klinken wisten we niet. Nu zijn we veel doelgerichter aan het werk."

Wereldreizigers

De band heeft de afgelopen tien jaar heel wat van de wereld gezien. De groep reisde onder andere naar Siberië. "Toen zaten we vijfentwintig uur in het vliegtuig voor een gig", zegt Engelen. "Dat is hilarisch maar het blijft je wel bij. Zo gaat het overigens met de meeste optredens in het buitenland. We speelden bijvoorbeeld ooit in Roemenië. Daar zagen we de Roma-zigeuners in hun eigen omgeving. Als je ziet hoe weinig die mensen hebben, besef je dat je je muziek serieus moet nemen. Dan ben je dankbaar voor het muzikantenbestaan. Want veel mensen krijgen de kans niet om zo te leven."

"België is een tamelijk rijk land en ook al worden we vaak als feestband gezien, we mogen graag over politieke en sociale onderwerpen zingen", gaat de frontman verder. "Het is erg confronterend om dan in landen als Spanje en Portugal te komen waar de crisis zo heeft huisgehouden. Anderzijds is het erg mooi om te zien dat de mensen die het zo moeilijk hebben zo graag luisteren naar onze muziek. We hebben in een klein Portugees dorpje de show van ons leven gespeeld. Ze hadden een groot podium neergezet, hoewel we de enige band waren die speelde. Daar maakten we ons wat zorgen om, maar uiteindelijk stond er toch 5.000 man 's avonds."

Jamaica

De reiservaring van de band komt terug in het nieuwe album dat ten laatste in mei volgend jaar uitkomt. "In vergelijking met de vorige albums hadden we deze keer een veel beter idee van wat voor plaat we wilden maken. Op de vorige cd domineerde de gipsy-invloeden heel erg. Op deze plaat grijpen we meer terug naar de Jamaicaanse stijlen. We hebben een paar hele mooie reggaenummers opgenomen."

Gastoptreden

Op het nieuwe album zullen ook enkele gast artiesten te horen zijn. Zo zal trompettist Marko Markovic, die ook op het tweede album meespeelde, opnieuw een bijdrage leveren. “Wie er nog meedoet, willen we nog even voor ons houden omdat sommige van hen toch wel bekende namen zijn”, besluit Engelen. Enkelen van de gastartiesten zullen ook 20 december hun opwachting maken bij het optreden in De Studio.

Op 20 december 2013 speelt het Antwerp Gipsy-Ska Orkestra in de studio in Antwerpen en op 23 december in het Mechelse Perron M.

© 2013 - StampMedia - Silvester Klaasman


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 11/12/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 11/12/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 11/12/2013

Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 11/12/2013