Zhao Dandan uit Shanghai krijgt deze zomer een rondleiding door de provincie Antwerpen. De Chinese werkt samen met de provincie om activiteiten en toeristische attracties te promoten. “Mijn indruk is dat de Belgen kunstenaars zijn”, vertelt de 22-jarige studente.

Deze zomer kwam de provincie Antwerpen met het idee op de proppen om activiteiten en bezienswaardigheden op haar grondgebied te laten bezoeken door Zhao Dandan, een 22-jarige studente uit Shanghai. Zij won een wedstrijd uit 300 Chinese deelnemers en is sinds 14 juli te gast in de provincie Antwerpen. Ze reist als toerist rond en deelt intussen haar bevindingen op een blog en via sociale media.

Gedurende een maand volgt Dandan een strak schema: 35 activiteiten en 22 locaties doorheen het gebied. “Ik sta onder stevige druk, maar daardoor werk ik harder”, vertelt de Chinese. Toerist zijn is voor Dandan een beroep geworden. Tijdens de voorbije weken is ze in Antwerpen dan ook bekend als de ‘Chinese Touring Tourist’.

Touring Tourist

De provincie Antwerpen heeft een strikt schema opgesteld voor de Chinese Touring Tourist. Dandan legt uit dat ze dagelijks een geplande activiteit moet bijwonen. De provincie Antwerpen wil haar grondgebied promoten door de nieuwsgierige ogen van iemand die van ver komt. Dandan was de perfecte kandidate voor het project: de studente Engelse vertaler-tolk bleek algauw een spontane en ongecompliceerde jongedame te zijn.

Journalisten en cameramannen vervoegen Dandan op haar dagelijkse uitjes: er is blijkbaar grote interesse in de ervaringen van de Chinese studente. Ze lijkt intussen al gewend te zijn geraakt aan de ongemakkelijke aanwezigheid van talrijke journalisten en camera’s gedurende haar Belgische tournee. Zo ook op een zonnige donderdag in het kasteel Hof Ter Linden en het park rond het elegante witte paleis in Edegem.

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157654117998213

“Groen, onvervuild land”

Hoewel ze een groot deel van de tijd verstopt gaat achter een zonnebril en witte hoed, die haar trekken verbergen, kun je toch de nieuwsgierigheid en interesse voelen die Dandan heeft tijdens het ontdekken van deze groene provincie. Haar eerste indrukken van het gebied komen overeen met het idee dat ze van België had voor ze in Brussel landde: “Ik verwachtte een groen, onvervuild land.” Het contrast met Shanghai is volgens haar zeer groot.

In de namiddag schrijft Dandan gewoonlijk over haar avonturen op haar blog en werkt ze haar sociale media bij. Haar reistas zit altijd in de koffer van de gele ‘Touring Tourist’-auto: die verhuist dagelijks naar een andere gastfamilie. “De mensen in de gastfamilies zijn heel vriendelijk. Ik geniet van mijn verblijf bij hen. Het enige probleem is dat ik elke dag moet inpakken - intussen pak ik gewoon niet meer uit”, lacht Dandan.

Belgische ervaring

Dandan legt uit dat ze tot dusver alle plekken, die ze tijdens haar Belgische tour bezocht heeft, mooi vond. Ze lijkt erg enthousiast over ons land en vooral de mensen: “Belgen zijn erg gastvrij, daar ben ik blij en dankbaar om. Mijn indruk is dat de Belgen kunstenaars zijn. Sommigen vertelden me dat ze letterlijk hun eigen huis hebben gebouwd. De trappen, vloeren, kasten, alles… Ik was erg verbaasd. In China laten we dat door beroepsmensen doen.”

De mooiste ervaring tot nu toe? “Dat was toen ik onverwacht de prinses ontmoette, op de nationale feestdag”. De provincie Antwerpen had alle voorbereidingen getroffen om de Chinese de kans te geven prinses Astrid te ontmoeten. “Een heel bijzonder moment. Ik vond de prinses erg vriendelijk en lief.”

Haar verhaal als ‘Chinese Touring Tourist’ zit er voor Dandan op 16 augustus weer op. Maar desondanks vertelt de Chinese dat ze daarna door Europa zal reizen. Voor haar is het de eerste keer dat ze ons continent bezoekt en ze wil de kans grijpen om landen als Frankrijk, Nederland en misschien zelfs Italië te ontdekken. Haar reis door Europa zal ze dan als échte toerist meemaken.

In tussentijd kun je Dandans avontuur door de provincie Antwerpen volgen op haar blog en via InstagramFacebook en YouTube

© 2015 - StampMedia - Chiara Bonardo, Maya Witters


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 28/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 28/07/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 28/07/2015