Tijdens de Dagen van de Kaaien van donderdag 19 tot 21 maart toont het Antwerps stadsbestuur de voorontwerpen van de nieuwe Scheldekaaien. De Antwerpenaar kan zaterdag zijn mening geven over de plannen. De Dagen vormen ook de start van het culturele programma KAAiLAND.

Een gesprek met schepen Ludo Van Campenhout en met Michel Uytterhoeven over de nieuwe Scheldekaaien en de KAAiLAND Expo.

Dagen van de Kaaien

Naast de schetsen en ontwerpen van de nieuwe kaaien presenteert het stadsbestuur zaterdag ook de resultaten van 'De Kaaien op Tafel', een reeks voorbereidende tafelgesprekken met gewone burgers, verenigingen en belangenorganisaties. Een video geeft een beeld van het voorlopige masterplan. De namiddag wordt afgesloten met een debat tussen architect bOb Van Reeth en stadsbouwmeester Kristiaan Borret.

Zelf actief meedenken kan ook. “Moet zelfs”, vindt de Antwerpse schepen voor stadsontwikkeling Ludo Van Campenhout. “De kaaien zijn het kroonjuweel van onze stad en de Antwerpenaar is eigenlijk verplicht om zijn visie te komen geven”. Iedereen die iets kwijt wilt over de kaaiplannen is zaterdag van 10 tot 12 uur welkom in Zaal Stuurboord in Antwerpen.

KAAiLAND

De Dagen van de Kaaien vormen ook het startpunt van KAAiLAND. Drie maanden lang organiseert het stadsbestuur in samenwerking met Antwerpen Open allerlei culturele kaai-activiteiten.

Het hoogtepunt van het programma is Kaailand Zuid. Van 24 april tot 24 mei staan op de Cockerillkaai mobiele woningen van verschillende kunstenaars en architecten uit binnen- en buitenland. Zij geven originele oplossingen voor de overstromingen veroorzaakt door de opwarming van de aarde en die alle continenten onder water zetten. Kaailand Zuid zorgt in samenwerking met het jeugdcultuurcentrum Scheld'Apen ook een hele maand voor muziek. Elke zaterdag zijn er gratis concerten op de festivalsite aan de Cockerillkaai.

Blik op verleden

Donderdag opent KAAiLAND Expo in de Cruise Terminal, een gratis tentoonstelling over het verleden, het heden en een deel van de toekomst van de kaaien. De expo loopt tot 21 juni. “Er moet respect zijn voor het historische aspect van de kaaien en ik hoop persoonlijk dat dit stukje Antwerpse geschiedenis niet verloren gaat”, benadrukt Michel Uytterhoeven van KAAiLAND Expo.

KAAiLAND biedt Antwerpenaars verder ook boottochten met de Kaailandia en een nieuw boek over de kaaien dat vandaag verscheen.

Alle info over de Dagen van de Kaaien en over KAAiLAND kan je vinden op www.kaailand.be.

© 2009 – StampMedia – Thomas De Ridder