Wat gebeurt er achter de poorten van de Antwerpse Zoo na sluitingstijd? ‘Zoo donker’, een initiatief van de Antwerpse Zoo, Antwerpen Europese Jongerenhoofdstad 2011 en de vzw Stromend Water geeft op een speelse manier een inkijk in deze dierenwereld na zonsondergang.

Het project opent een magische wereld als de laatste bezoeker de dierentuin verlaat. Aan de hand van een origineel parcours komen nieuwsgierigen tijdens ‘Zoo donker’ te weten hoe de dieren én het personeel zich gedragen wanneer de avond valt. De ‘nachtdirecteur’ neemt de fakkel over van degene die overdag de dierentuin beheert. “Het doel is om de bezoekers onder te dompelen in een wondere wereld via droomverhalen”, zegt actrice Sofie Sente, die de rol van nachtmerrietemmer vertolkt. “Maar niet gevreesd: het gaat niet om griezelverhalen.”

Een gedroomd parcours

De ‘droomhostessen’ verwelkomen de bezoekers aan het begin van het parcours, waar ze jong en oud warm maken voor een reis door de droomwereld. Een eerste bezienswaardigheid is het mysterieuze ei van Johan Humboldt, een pinguïn die op een droom broedt. Vervolgens is de bezoeker vrij om nog meer wonderbaarlijke bewoners te ontmoeten. Zo is er onder meer de ’slaapwandelpad’, de ’slaapmeermin’, de ‘nachtmerrietemmer’ en ook radiozender ‘FM in dreams’. Elke bewoner heeft een eigen verhaal, wat vooral de allerjongsten ongetwijfeld fascineert. Als kers op de taart zijn de droomhostessen opnieuw paraat om de bezoekers aan het eind van het parcours een goede nachtrust toe te wensen met enkele slaapliedjes. Bovendien kan er een hapje en een drankje worden genuttigd aan het eind van het avontuur.

Apotheose van Antwerpen Jongerenhoofdstad 2011

Het project vormt een laatste speerpunt van Antwerpen Jongerenhoofdstad 2011. “Wie nog een kaartje wil bemachtigen voor ‘Zoo donker’ moet snel zijn”, aldus Leen Verbist, de Antwerpse jeugdschepen. “We blikken nu al terug op een geslaagd Antwerpen Jongerenhoofdstad 2011, waaraan meer dan 500.000 Antwerpenaren deelnamen”.

‘Zoo donker’ loopt in de herfstvakantie op 29, 30, 31 oktober en 4 en 5 november van 18.00 uur tot 22.00 uur. Het initiatief is geschikt voor bezoekers vanaf 4 jaar oud. Tickets zijn te verkrijgen in voorverkoop (€12) op de website: www.zooantwerpen.be of aan de kassa van de Zoo.

© 2011 - StampMedia - Tekst en foto: Hannes Van Peer