Bizarre universums, zelf uitgevonden beestjes en zombieportretten van mensen in de straat. Veertien grafische kunstenaars tonen elk op hun eigen manier het beste van hun werk op de tentoonstelling Art Trek in galerij Mekanik.

Eva Cardon zet voor de vijfde keer haar schouders onder het Art Trek-project. Het is een kleinschalige tentoonstelling die het kunnen van 14 jonge kunstwolven aan de buitenwereld toont. "Toen ik Art Trek vier jaar geleden voor het eerst organiseerde, waren we de eersten in België om grafische kunst een platform aan te bieden. Ik zag zoveel talent in de mensen om me heen dat ik besloot om er iets voor te doen", vertelt Eva.

Art Trek wil de kloof tussen jeugd en kunst doorbreken. "De drempel om een kunstgalerij binnen te stappen is vaak heel hoog voor jongeren", legt Eva uit. "Toen ik zelf nog illustratieve vormgeving studeerde, ben ik ook weinig naar galerijen geweest. De kostprijs en de hautaine allures houden veel mensen tegen. Door een tentoonstelling te organiseren boven een stripwinkel, waar de mensen gratis binnen en buiten kunnen lopen, wordt die drempel veel lager."

Volgens de organisatie van Art Trek exposeren hier artiesten die geen kunst met een grote K maken, maar zich uitdrukken met de middelen die hen het meest interesseren. Eva verklaart: "Hier hangt geen conceptuele kunst. Je moet niet eerst een tekst lezen voor je begrijpt waarover het gaat. Er is vaak helemaal geen achterliggende boodschap."
"Bezoekers hebben trouwens de neiging om de werken als illustratie te bekijken, meer dan als kunst", zegt Eva nog. Ze is er overigens zelf nog niet uit of de tentoonstelling kunst of illustratie in het spotlicht zet.

Eva vond het voor deze editie belangrijk dat elke artiest zich op een andere manier kon uitdrukken. Een eigen universum staat bij veel van het jong exposerend talent centraal, maar wordt dus steeds anders ingevuld. De Franse Carakter Atypik creëert in zijn kunst een eigen leefwereld die bestaat uit een chaotische samenstelling van goniometrie, mystiek, ufologie en alpinisme. "Vooral de bergen inspireren mij", vertelt hij in gebroken Engels. "Elk seizoen treft men er onmeetbare schoonheid aan. Het vormt een eindeloze inspiratie." Het universum van Specio bevindt zich dan weer op straat. "Daar neem ik foto's van mensen die me toevallig kruisen. Eerst maak ik heel realistische schetsen van de foto's. Als ik dat gedaan heb, neem ik mijn verfborstel en maak ik er zombieportretten van." De Deense Miss Lotion is eerder geïnteresseerd in parallelle universums. "Ik wil altijd vreemde wezens in vreemde plaatsen schilderen."

Of er volgend jaar nog een zesde editie van Art Trek komt, is nog helemaal niet zeker. "Het project is te groot geworden om nog alleen te organiseren." zegt Eva. "Maar als ik de nodige steun vind, komt er zeker nog een editie bij."

Art Trek 5 toont verder nog kunstwerken van o.a.: Ephameron, Chris Stain, Casarramona, Atsuke Ishii, Blue, Evan B. Harris, Julia Pott, Maarten v.d. Wiele, Max-o-Matic en Neasden control. De tentoonstelling loopt tot 13 september in Galerie Mekanik, St.-Jacobsmarkt 73, Antwerpen.
Meer info: www.art-trek.be

© 2008 - StampMedia - Vincent Van Nauw