Het Antwerpse kunst- en cultuurcafé
de Kleine Hedonist organiseert iedere maand op een donderdagavond het kunstproject Artification. In een gezellige sfeer stellen enkele kunstenaars er hun werken tentoon. Artification maakt kunst toegankelijker en geeft jong talent een kans.

“Voor veel kunstenaars is het moeilijk om hun werken te exposeren”, zegt de oprichtster van Artification Marieke Lightband. In december begon ze met het tweede seizoen van Artification. Samen met mede-organisator Marta Wojcicka kiest zij de kunstenaars, vaak jong talentvol volk.

Drijfveer voor kunstenaars

Op de editie van donderdag 19 januari kon je de graffiti- en schilderwerken van Oostendenaars Tom ‘Pier One‘ Vandenberghe en Siegfried Vynck bewonderen. Vynck vindt dat je als kunstenaar eerst en vooral zelf naar tentoonstellingsmogelijkheden moet zoeken.
Voor hem was de expo een extra drijfveer om het maximum uit zijn werken te halen. “In totaal heb ik ongeveer twintig werken meegenomen, waarvan sommigen zelfs ’s ochtends pas af waren”, vertelt Vynck. “Door enkel je oudere werken tentoon te stellen, maak je het te gemakkelijk voor jezelf. Mijn meeste stukken hier zijn vrij recent gemaakt, de oudste dateert hoogstens van drie jaar geleden. Van sommige stukken zie je niet onmiddellijk dat het graffiti is, ik ben dan ook geen pure straatartiest.”

Retrolook

Daarnaast stelde hoedenontwerpster Kristel Verhaert tentoon. “De hoeden zijn tegenwoordig almaar meer in trek, vooral bij het jongere publiek tussen 25 en 35 jaar”, vertelt Verhaert. “Die retrolook is in. Het is wat overgewaaid uit Engeland, waar ook mannen meer voor een hoed te vinden zijn.”

Verassingseffect

“Een hoedencollectie is minder voor de hand liggend om tentoon te stellen, maar ook dat krijgt hier een plaats”, vertelt Lightband. “In kunst willen we zo breed mogelijk gaan: fotografie, mode, graffiti, visuals,… Het zorgt voor een verrassingseffect en die kruisbestuiving, ook tussen de artiesten onderling, kom je nauwelijks tegen. Buiten galeries of in musea zie je ook weinig kunstexpo’s. De bar waarin Artification vorig seizoen plaatsvond, was een kelderruimte. Nu we naar de Sint-Jacobsmarkt verhuisd zijn, is de kunst in dit gezellig cafeetje met een dj toegankelijker geworden en zo lokken we een heel divers publiek.”

Artification wil alvast bekender worden. “Het is al succesvol, maar als kunstplatform mikken we hoger, zonder daarvoor ons concept te wijzigen.”

© 2012 - StampMedia - Tekst: Sander Carollo, foto’s: Anouar Darkaoui en Sander Carollo


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 24/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 24/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 24/01/2012