Met het album Sequel to the Prequel dat op 2 september in de rekken ligt, is Babyshambles terug van weggeweest. Hoewel, volgens bassist Drew McConnell heeft de band nooit opgehouden te bestaan: “Dit is het volgende hoofdstuk. We hebben altijd geweten dat er een derde album zou komen.”

Na Shotter’s Nation in 2007 verdween de groep van het toneel. Pete Doherty bracht in 2009 nog een soloplaat Grace/Wastelands uit, maar daarna leek de wereld even niet meer om zijn enigmatisch personage te draaien. “Er gebeurde in de tussentijd genoeg om dat gat van zes jaar te vullen. Peters soloplaat, zijn acteercarrière (Doherty was tegenspeler van Charlotte Gainsbourg in Confession of a child of the century door Sylvie Verheyde, n.v.d.r.) en de reünie van The Libertines. Ikzelf was druk bezig als bassist voor Fionn Regan and the Lost Brothers en had daarnaast ook een soloproject: Drew McConnell’s Helsinki”, aldus de bassist.

Productief creatief

Tot de groepsleden besloten dat het tijd was om er een derde album tegenaan te smijten. “Dat gebeurde eigenlijk nogal spontaan. We beseften dat we een hele hoop nieuwe nummers hadden die we aan een groter publiek wilden laten horen. In februari zijn we beginnen schrijven. Daarop volgde een erg productieve en creatieve periode”, zegt McConnell.

Sequel to the Prequel werd opgenomen in studio Question du son in Parijs en gemixt in The Bunker in Londen met producer Stephen Street. Dat Doherty nu in de Franse hoofdstad woont, vormde blijkbaar geen probleem. “Het was leuk om in Parijs te werken”, getuigt McConnell. “De lange afstand tot Londen hielp ons te focussen op de muziek.”

Ook de jarenlange pauze bleek de groep te kunnen overbruggen. McConnell vertelt over de samenwerking: “Het ging makkelijker, denk ik. We hadden er zo hard naar uitgekeken om die studio weer in te duiken. Alles verliep vlot en het was geweldig om er deze keer Adam Falkner bij te hebben achter de drums. Bovendien hebben we al die jaren contact gehouden. We zijn heel goede vrienden, Mick Whitnall, Peter en ik. Met Mick heb ik nog vaak muziek gemaakt en telkens als Peter in Londen was, spraken we af voor een jamsessie.”

Babyshambles plus

Wijsheid komt met de jaren en dat geldt volgens de bassist ook voor de groep. “Babyshambles is veranderd, maar niet zo veel. Individueel zijn we dan weer wel allemaal sterk gegroeid en dat zal je zeker merken aan onze nieuwe nummers. Eigenlijk is dit derde album een 'Babyshambles plus'. 'The next chapter'. We zijn een volwassen punkgroep.”

Bassist Drew McConnell is behalve met Babyshambles ook bezig met een soloproject, Helsinki. Maar op de vraag wat nu het belangrijkste voor hem is, twijfelt McConnell geen seconde over het antwoord: “Babyshambles is mijn prioriteit. Helsinki is een goede uitlaatklep. Ik kan er mijn creativiteit op een heel vrije manier in kwijt. Maar Babyshambles krijgt altijd de volle aandacht.”

Gelukkig zijn

McConnell zorgt niet enkel voor de baslijnen, maar draagt ook zijn steentje bij met het schrijven van de songteksten. Het bandlid, dat met Babyshambles nog steeds actief betrokken is bij de Love Music, Hate Racism campagne, zegt een zo goed mogelijk mens te proberen zijn, op alle vlakken. En dat komt ook terug in het nieuwe album: “De boodschap die we willen overbrengen is leren gelukkig te zijn dat je leeft.”

Babyshambles staat op 16 januari 2014 in de Ancienne Belgique.

© 2013 - StampMedia - Wided Bouchrika