Antwerpen kreeg op dinsdag 17 mei hoog Europees bezoek. Commissievoorzitter José Manuel Barroso nam deel aan het congres van Youth on the Move over het Europese jeugdbeleid. Naar aanleiding van de Europese Jongerenweek kwamen jeugdwerkers en vrijwilligers uit heel Europa samen in Antwerpen.

Met Youth on the Move wil de Europese Unie werk maken van hun 2020 doelstellingen. Door jongeren in contact te brengen met de beleidsmakers, maakt Youth on the Move duidelijk waarmee de Europese jeugd zit.Op de conferentie in de Antwerpse Zoo werd gedebatteerd over vier thema's: niet-formeel en informeel leren, werkgelegenheid, mobiliteit en inclusie. Naast Barroso was ook Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor jeugd, aanwezig. Zij namen deel aan een panelgesprek met Europese experts en beantwoordden vragen uit het publiek.

Hoge jeugdwerkloosheid

Vooral de grote jeugdwerkloosheid - 20% van de Europese jongeren heeft geen werk - bleek een hot topic. Dat benadrukte ook Barroso. "We leven in een heel competitieve samenleving waar een goede opleiding belangrijk is. Het is cruciaal dat onze jongeren competenties verwerven die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt. Werkgelegenheid is een prioriteit."

Dat de opleidingen de jongeren niet voldoende voorbereiden op de arbeidsmarkt lijkt juist het grote probleem. Volgens Ewa Krzaklewska van Jade, de Europese Federatie voor Jonge Ondernemingen, moet de arbeidsmarkt nauwer samenwerken met het onderwijs. Wat een weinig verhulde sneer naar de formele opleidingen was. Daarin werd ze opvallend genoeg bijgestaan door de Europese jeugdcommissaris Vassiliou. "Informeel leren is even belangrijk geworden als formele opleidingen om onze jongeren goed voor te bereiden op het beroepsleven."

Ondernemerschap nodig

Over het belang van ondernemerschap waren alle deelnemers het eens. "Jongeren leren nieuwe vaardigheden door te ondernemen", zei Krzaklewska. "We moeten het ondernemerschap in de Unie aanmoedigen en ondersteunen." Ook daarin kreeg ze steun van de Europese beleidsmakers. "We hebben meer jonge ondernemers nodig in Europa", meent Barroso. "We mogen niet afhangen van de staat. Positief en actief ondernemerschap is een must."

"Nieuwe ideeën en modellen dringen zich op", ging de commissievoorzitter verder. "De ontwikkelingen die ons als Unie te wachten staan, de vergrijzing en de zoektocht naar hernieuwbare energie, openen perspectieven voor nieuwe jobs. Die kans mogen we niet laten liggen", besloot Barroso voor de verzamelde jeugd.

© 2011 - StampMedia - Robbe van Lier


Dit artikel werd gepubliceerd door AEYC op 20/05/2011