Op 26 januari 2010 vindt in de Vooruit in Gent het 4e Belgisch kampioenschap beatboxen plaats. Voormalig kampioen Roxorloops is één van de organisatoren van deze editie. StampMedia had een gesprek met hem.

Roxorloops, geboren als Senjka Danhieux (25) heeft sinds zijn 17e een passie voor beatbox. Hij is een echt manusje-van-alles. Hij organiseert het kampioenschap, leidt workshops, zingt in een a-capellagroep, speelt mee in een theatergezelschap waar men beatbox gebruikt in plaats van teksten en hij treedt natuurlijk ook zelf op. Hij is de enige beatboxer in België die van zijn hobby een voltijds beroep heeft gemaakt. Kortom: de man zit niet stil.

Straatmuziek

De roots van de beatbox liggen in de hiphopcultuur. In de jaren ’80 traden rappers in Amerika vaak gewoon op straat op. Daar hadden ze natuurlijk geen toegang tot een muziekinstallatie. Er was iemand nodig die met zijn stem het ritme kon aangeven. Zo was de beatbox geboren.

Frans Bauer

“Beatboxen is niet zingen,” legt Roxorloops uit, “het is je stem gebruiken als instrument.” Het nabootsen van verschillende drumgeluiden ligt aan de basis, maar er zijn ondertussen zowat alle andere instrumenten bijgekomen: van gewone trompetten tot meer exotische zaken, zoals didgeridoos. “Beatbox heeft zich losgerukt van zijn hiphopverleden. Omdat beatboxers zich nu makkelijk kunnen organiseren via het internet. De jonge kunstenaars zijn doorgegroeid naar andere muziekgenres. Alle muziek is bruikbaar: jazz, techno, zelfs liedjes van Frans Bauer.”

Beatbox op de kermis

“Beatbox is voor iedereen,” zegt Roxorloops, “Veel mensen weten niet wat het is, maar eens ze het horen, vinden ze het allemaal indrukwekkend. Dat geldt zelfs voor heel jonge gastjes of bejaarde mensen.” Roxorloops is een echte ambassadeur want hij treedt overal op. Bedrijfsevenementen, privéfeestjes, kermissen,... Elke gelegenheid is goed voor een beatbox-optreden. “Het is belangrijk om het commerciële aspect niet te vergeten. Als je alleen technisch indrukwekkende dingen doet, maak je enkel indruk op andere beatboxers. Met een bekend liedje en wat humor heb je je publiek mee en dat wil je uiteindelijk toch bereiken.”

“Onze maat is de beste”

Als twee beatboxers een competitie aangaan met elkaar, hebben ze het over een ‘battle.’
Meestal is het een uiting van een ik-ben-beter-dan-jij gevoel, of een groep vrienden die denkt dat hun maat beter kan beatboxen dan een ander. “Eigenlijk moet je de ander zo veel mogelijk te kakken zetten,” zegt Roxorloops. “Je moet het publiek mee hebben, grappig zijn, stoefen en intimideren.” Objectief wordt een battle beoordeeld op muzikaliteit, originaliteit, complexiteit van beats en het bespelen van je publiek. Humor en ‘showmanschap’ zijn ook erg belangrijk. ”En luid zijn is ook een voordeel,” besluit Roxorloops lachend. Zelf doet hij niet veel battles meer, ondanks zijn overwinning op het eerste kampioenschap. “Ik treed liever op. En nu organiseer ik ook, want als ik er niet achter zit, doet een ander het ook niet.”

Meer info: www.beatbox.be en www.myspace.com/the_original_roxorloops

© 2010 – StampMedia – K. Laura Liems


Dit artikel werd (deels) gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 14/01/2010