Als ons nationale vrouwenelftal zich wou kwalificeren voor het WK in Canada volgend jaar, dan moest het eerst voorbij Noorwegen. Vorige week namen de twee het tegen elkaar op in het Leuvense stadion Den Dreef. De Red Flames hadden het thuisvoordeel, maar stonden tegenover een stugge tegenstander. Ze verloren met 1-2.

Donderdag 10 april was cruciaal in de WK-campagne van de Belgian Red Flames. Een goed resultaat tegen de Noren zou geen gemakkelijke klus worden. Met een recordaantal toeschouwers nam de druk op de schouders van onze landgenoten alleen maar toe. Helaas konden de dames de verwachtingen niet inlossen en verloren ze met 1-2 (matchverslag: zie onder).

Eén van de sterkhouders van het Belgische vrouwenelftal is de 18-jarige Nicky Evrard. Het is de taak van de Gentse om het Belgische doel schoon te houden. Ondanks haar jonge leeftijd heeft ze al veel ervaring op internationaal vlak. Bij de U17 speelde ze ook in de nationale kleuren En sinds 2013 is de nummer 1 van Belgische elftal en daar lijkt niet snel verandering in te komen.

De Gentse staat al sinds haar zesde levensjaar tussen de palen en begon bij Racing Strijpen en Munkzwalm. Nu speelt ze bij de AA Gent Ladies in de BeNeLeague. Als jonkie werd ze opgemerkt in de provinciale selectie. Zo kwam ze uiteindelijk in het nationale elftal terecht. Na een eerste jaar in de nationale ploeg U19 mocht ze meteen doorstromen naar de nationale A-ploeg.

Na de wedstrijd tegen Noorwegen maakte ze even tijd om enkele vragen te beantwoorden.

Hoe hebben jullie je voorbereid op deze wedstrijd?
Evrard: "Wij zijn naar Albanië geweest om daar ook een kwalificatiematch te spelen voor het WK. Toen we terug kwamen, kregen we een dagje vrij. Daarna zijn we dinsdag terug op afzondering vertrokken en hebben we goed getraind."

Hoopten jullie op een stunt?
Evrard: "Ja natuurlijk, wij zijn naar hier gekomen om te winnen. Het heeft er ook echt in gezeten."

Had de trainer specifieke aandachtspunten meegegeven? Noorwegen is toch een erg goede ploeg.
Evrard: "We moesten goed onze focus houden. Tijdens de wedstrijd in Noorwegen waren we bij het begin van de match niet goed geconcentreerd. Dat moesten we beter doen en ik denk dat het ons ook gelukt is. We speelden stevig en hebben kansen gekregen. De tweede helft was ook beter dan de eerste."

Je had niet veel werk tijdens de eerste helft: jullie hadden de match zelfs in handen, maar moesten dan toch net voor de rust die 0-1 slikken.
Evrard: "De eerste goal viel echt op een slecht moment, net voor de rust. Door de twee wissels gingen we nadien wel meer aanvallen. Zo creëerden we meer dreiging en dus ook meer kansen."

Het publiek staat volledig achter jullie. Merkten jullie dat ook op het veld?
Evrard: "Ja, dat geeft echt een boost. Het doet ook iets met je als de supporters achter je staan. Door die steun hebben we in Nederland de 1-1 kunnen afdwingen, en hier de aansluitingstreffer. Voor hetzelfde geld zat er vandaag meer in."

Hebben jullie het gevoel dat jullie qua populariteit dichter bij de mannen komen?
Evrard: "Ja, je ziet wel dat er een opmars is. Als je vergelijkt met twee jaar geleden, dan merk je dat er veel meer volk naar ons komt. Het is echt fijn dat er zoveel mensen met plezier naar ons komen kijken.”

Matchverslag:

Noorwegen startte furieus aan de wedstrijd en legde al in de eerste minuut onze Flames het vuur aan de schenen. De Belgische dames hadden even de tijd nodig om in het hoge ritme te geraken. Al snel herstelden ze het evenwicht en zorgden ze zelf voor dreiging in de grote baklijn van de Noorse keepster Hjelmseth.Hoewel de wedstrijd aanvankelijk gelijk op ging, groeide toch het verschil tussen de twee ploegen. Noorwegen was vaker aanwezig op de Belgische helft en kwam veel gevaarlijker uit de hoek. In de 34ste minuut moest Evrard een goede save uit haar mouwen toveren.

Dat schudde het Belgische publiek wakker en al zingend gingen de supporters weer achter het team staan. Het leek erop dat beide ploegen met een 0-0 ruststand de kleedkamers in zouden gaan. Na een vrije trap kwam de bal in de 45ste minuut in de voeten van Stensland. Die knalde hem droog naar binnen. 0-1 aan de rust en de kopjes van onze Flames gingen omlaag.

Ook in de tweede helft kwam het gevaar meteen van de Noren. Al na zes minuten stond het 0-2. Daarna kwam er een periode van rust en evenwicht, zonder echte kansen voor beide teams.

In de 62ste minuut bracht bondscoach Serneels frisse spelers op het veld. De Gernier kwam in voor Van Den Abbeele en Philtjens voor Demoustier. Die dubbele wissel wierp meteen zijn vruchten af. De fysieke aanwezigheid van De Gernier bracht meer power op het middenveld, terwijl Philtjens voor extra snelheid in de aanval zorgde.

België drukte Noorwegen volledig weg, maar het was telkens net niet goed genoeg om te scoren. Er hing duidelijk een Belgische goal in de lucht, maar die liet lang op zich wachten. Pas in de 85ste minuut zette een mooie goal van Zeler de 1-2 op het bord. Met veel dreiging langs Belgische kant werd het in de slotfase nog spannend. Maar de eerste goal viel te laat en dichter dan de 1-2 kwamen de Red Flames niet.