reacties (0)


"Life on Bitcoin" is nog niet eens gefilmd en mag toch al als een van dé documentaires van het jaar beschouwd worden. De filmers volgen het koppel Beccy en Austin Craig, dat de eerste drie maanden van hun huwelijk alles betaalt met de digitale munteenheid Bitcoin.

Is dit zo bijzonder? We betalen toch elke dag met onze bankkaart? Ja, maar alledaagse behoeftes betalen met Bitcoin ligt niet zo simpel. Zeer weinig mensen weten wat Bitcoin is en bovendien wordt het niet overal aanvaard als geldig betaalmiddel.

Bitcoin???

Bitcoin is dus een digitale munteenheid, die enkel op het internet bestaat. Het verschil met een online bankrekening is dat Bitcoin echt een munteenheid op zich is. Op een bankrekening staat je geld onder een bepaalde valuta zoals euro of dollar, maar je dagelijkse bankrekening in Bitcoin hebben, is onmogelijk omdat Bitcoin niet via banken gaat. Dat er geen tussenpersonen bij komen kijken, is net een van de unieke en sterke punten van het systeem. Je kan geld van de ene persoon naar de andere versturen, zonder dat er een derde partij bij betrokken is. Daardoor is het een hele stabiele ‘munt’, maar gaat er ook veel illegaal geld rond in het Bitcoin-milieu.

Mislukkingen tonen

De documentaire wil van dit negatieve imago af en laten zien dat Bitcoin ook gewoon in het dagelijkse leven gebruikt kan worden: het koppel gaat drie maanden lang huur, verzekering, levensmiddelen, verplaatsingen en doktersbezoeken zo betalen. Toch kan de onbekendheid en de negatieve status deze opgave moeilijker maken dan dat het op het eerste zicht lijkt. De documentaire wil net ook de mislukkingen laten zien en uitleggen waarom men Bitcoin niet meteen accepteert.
De documentaire zal niet alleen het leven van Beccy en Austin volgen, maar tussendoor ook interviews met Bitcoinexperts bieden, die meer informatie geven over Bitcoin en zijn ontstaansgeschiedenis.

Crowdfunding

Naast het originele onderwerp is er nog iets speciaals aan deze film: het nodige budget wordt volledig opgehaald door middel van ‘crowdfunding’. Crowdfunding is een nieuwe manier om creatieve projecten te financieren. Op crowdfundingdiensten zoals Kickstarter of Indiegogo moet je proberen om met een filmpje mensen te motiveren om in je project te investeren. Haal je binnen de termijn je beoogde doel, dan krijg je het bij elkaar gehaalde bedrag. Haal je dit niet, dan krijg je niets.
Kickstarter heeft zijn mogelijkheden echt al bewezen. Zo haalde Wish I were here, de nieuwe film van Garden State-regisseur Zach Braff maar liefst 3 miljoen dollar op. Life on Bitcoin heeft met  nog meer dan 15 dagen te gaan al het doel van $70.000 al gehaald. Hiermee is het nu ook zeker dat de film er komt, hij wordt volgende zomer verwacht.

Meer info:  http://www.kickstarter.com/projects/bitcoinlife/life-on-bitcoin-a-documentary-film

© 2013 – StampMedia – Martijn Vandenborne


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 12/07/2013


Reacties

Plaats een reactie