Na de Oscaruitreiking op 26 februari keerde de rust rond de genomineerde Belgische film Rundskop terug. Ook voor Baudouin Wolwertz (13) uit Grote-Spouwen bij Bilzen, die de jonge Diederik Maes speelt, waren het spannende tijden. Vanuit Limburg volgde hij het spektakel rond de film.

Baudouin: "Ik las in Het Belang van Limburg dat ze jongens tussen de 10 en 13 jaar oud zochten die het Zuid-Limburgse dialect spreken. Er stond dat het een film werd 'over koeien en boerderijen', wat mij erg aansprak. Ik heb me dan ook ingeschreven en auditie gedaan. We begonnen met honderd kandidaten en eindigden uiteindelijk met twee. Toen is er nog vaak gewisseld tussen de rollen van de jonge Jacky Vanmarsenille (Matthias Schoenaerts) en Diederik Maes (Jeroen Perceval). Robin Valvekens (jonge Jacky Vanmarsenille) is tenger én een jaartje ouder en kreeg de rol van Jacky. Ik had meer het guitige karakter om Diederik te spelen."

Mama van Baudouin: "Michael R. Roskam zei: 'He has funny bones', waarmee hij bedoelde dat Baudouin nogal een speelvogel is. Dat karakter zochten ze voor de rol van Diederik."

Je zit in het tweede middelbaar. Hoe reageerden je medeleerlingen op het nieuws dat je in een film mocht acteren?

Baudouin: "Ze vonden het wel wow, maar dat ging ook weer over. Met de Oscarnominatie werd het wel spannend. De film kwam dagelijks in het nieuws. Wij letten daar natuurlijk op, maar anderen gaven er wat minder aandacht aan. Dat is logisch."

Meespelen in een film op 13-jarige leeftijd is een hele belevenis. Hoe zagen jouw draaidagen eruit?

Baudouin: "Een dag op voorhand kregen we een callsheet met daarop alle informatie. 's Morgens vroeg, soms al rond vijf uur, werd ik opgehaald en ging ik onmiddellijk naar de kostuumafdeling. Ze moesten me ook nog schminken, want ik was net terug van skivakantie en was te bruin in vergelijking met Robin. Als alles in orde was, startten de opnames. Naar het einde toe was ik toch wel vermoeid. Vooral de laatste dag, toen duurden de opnames tot middernacht."

Als je terugdenkt aan de draaiperiode, wat bleef je dan het meest bij?

Baudouin: "Ik herinner me vooral de hechte band op de set. Iedereen kende iedereen: 's middags samen eten en met elkaar lachen."

Grote namen als Matthias Schoenaerts en Jeroen Perceval speelden de hoofdrollen. Hoe was het om met hen samen te werken?

Baudouin: "Ze waren heel vriendelijk, dat had ik niet gedacht. Ze maakten altijd tijd voor een babbel. Maar we speelden nooit samen in een scène."

Vanwaar komt de liefde voor het acteren op zo'n jonge leeftijd?

Baudouin: "Ik volg al vijf jaar dictie. Ik hou ervan om me in een rol in te leven. Maar het thema moet je ook liggen, want anders wordt het moeilijk. Het hele boerengebeuren interesseert me, waardoor de inleving bij Rundskop gemakkelijk ging."

Mama van Baudouin:  "Baudouin deed ook auditie voor de film Le gamin au vélo van de gebroeders Dardenne. Daar eindigde hij tweede. Plots haakte de gekozen jongen af en belden ze Baudouin op. Maar door familiale omstandigheden kon hij toch niet toezeggen."

En dan plots wordt die film waarin jij meespeelt, genomineerd voor een van de meest prestigieuze filmprijzen. Jammer genoeg ging het Oscarbeeldje aan Rundskop voorbij. Had je dit zien aankomen?

Baudouin:  "Ik had het een klein beetje verwacht. Natuurlijk hoopte ik dat Rundskop de Oscar zou winnen. Het was moeilijk om in te schatten, want velen zagen de Iraanse film A Separation als favoriet en anderen dan weer niet. Toch hoopte ik op Rundskop. Vlak voor de uitreiking werd mijn hoop en die van heel Sint-Truiden nog ietsje groter omdat regisseur Jan Verheyen zei dat Michael Roskam en Matthias Schoenaerts op de stoeltjes net aan het gangpad zaten in het Kodak Theatre, waar de Oscars werden uitgereikt. Volgens hem was dit gedaan om gemakkelijker het podium op te kunnen. Hierdoor was de teleurstelling des te groter."

Hoe heb jij de Oscarnacht beleefd?

Baudouin: "In het cultureel centrum van Sint-Truiden konden we alles op groot scherm volgen. Stef Wijnants interviewde Robin Valvekens en mij, Rundskopacteur Jean-Marie Lesuisse en filmregisseur Stijn Conincx. Daarna keken we met z'n allen naar Roskams kortfilm Carlo en Rundskop. Om drie uur 's nachts was dan de uitreiking."

Vond je het dan niet jammer dat je in Limburg moest blijven?

Baudouin: "Toch wel een beetje. Ik zou het chic gevonden hebben om te zien hoe het er daar in Hollywood allemaal aan toegaat. Maar in het Kodak Theatre waren slechts vier plaatsen vrij voor de mensen van Rundskop. Maar weet je... in Sint–Truiden was het ook heel fijn!"

© 2012 - StampMedia - Marieke Stulens


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 08/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 08/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 08/03/2012