Iedereen kent de termen bingedrinking, indrinken, comazuipen, ... Vooral Engeland komt vaak in de kijker als het hierover gaat. Engelse jongeren zouden wat alcoholmisbruik betreft de ergste zijn van heel Europa. Maar hoe zit het hier in eigen land?

"Het fenomeen is hier zeker ook bekend, en het aantal jongeren met een alcoholprobleem groeit elk jaar", zegt Agnes Vercauteren van Project Jongeren. Project Jongeren is een hulpgroep voor jonge alcoholisten en wordt volledig gerund door ervaringsdeskundige vrijwilligers. Zij proberen alcoholproblemen bij jongeren bespreekbaar te maken en verslaafde jongeren te helpen. Sinds hun oprichting in 2003 hebben ze al ongeveer 350 studenten vanuit heel Vlaanderen opgevangen. Ook werken ze samen met scholen, om jongeren te kunnen voorlichten over de gevaren van alcohol.

Coma

Jammer genoeg schijnt België de afgelopen jaren een soort doofpotpolitiek te hebben gevoerd wanneer het aankomt op jongeren en alcohol. In Nederland zijn er al wel meer dokters en ziekenhuizen die aan de alarmbel hebben getrokken, maar hier wordt er niet openlijk over gepraat. Alsof er helemaal geen probleem is. Maar dat is er wel degelijk. Zo klapte onlangs een dokter uit Gent uit de biecht. Op zijn spoeddienst kwamen er jaarlijks 71 jongeren binnen met een alcoholintoxicatie. Het grote probleem hiermee is dat dit voor blijvende fysieke schade kan zorgen. Bij een alcoholintoxicatie raak je in een soort coma, wat wil zeggen dat de kans zeer groot is dat er schade toegebracht wordt aan de hersencellen. Bij jongeren zijn deze nog in ontwikkeling, en dus erg kwetsbaar. De gevolgen zijn dan ook niet van de poes: concentratiestoornissen, het geheugen dat achteruit gaat, studeerproblemen enz.

Je m’en fous

Het binge drinken (zo veel mogelijk drinken op zo kort mogelijke tijd; nvdr) is een tijdgebonden fenomeen. Veel mensen, en vooral jongeren, zijn op zoek naar extremen en kicks. Dat in combinatie met de typische je m'en fous tienermentaliteit en het verlangen om regels te overtreden, draagt bij tot alcoholmisbruik. Ook familie en vrienden en de manier waarop er in het algemeen met alcohol wordt omgegaan, spelen hierbij een rol.
Daarnaast bestaat het fenomeen van indrinken bij jonge tieners. Die krijgen op feestjes nog geen of heel weinig alcohol geserveerd en kopen flessen sterke drank op voorhand. Die drinken ze thuis op, of ergens in een park of bushokje. Te veel drinken op jonge leeftijd is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar het verhoogt ook de kans op alcoholisme op latere leeftijd. Het eerste glas wordt trouwens steeds vroeger gedronken. Tegenwoordig gebeurt dat al rond de tien of elf jaar.

Campagne

Specifiek om het probleem aan te pakken is iDA, het centrum voor informatie over drugs en alcohol, een nieuwe campagne gestart onder het motto: ‘Te veel drinken heeft nooit leuke gevolgen’. Die campagne zal zich afspelen op het terrein van de doelgroep: filmpjes op YouTube,  blogs, via MSN en Facebook, maar ook bierviltjes en affiches in scholen, jeugdhuizen en andere uitgaansgelegenheden. Het doel is om jongeren een kritische houding tegenover alcohol aan te leren, zodat ze zelf inzien wat aanvaardbaar is en wat niet. Daarenboven is er ook sprake om de alcoholwetgeving te verstrengen, zodat jongeren onder de zestien jaar helemaal geen alcohol meer kunnen kopen. Het belangrijkste is echter dat jongeren inzien dat te veel drinken absoluut niet stoer is, maar dat alcohol lekker en leuk is zolang je er verstandig mee omspringt.

Meer info op www.ida-web.be

© 2009 – StampMedia – Noémie Six


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 14/05/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 14/05/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Vandaag.be op 14/05/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 15/05/2009