Stel: je bent een zwart meisje, lid van een ruige Brusselse bende, dat verliefd wordt op een Marokkaanse jongen uit een rivaliserende bende.  Je relatie bestaat uit geheimzinnigheid en angst dat iemand erachter zal komen. Het overkomt de vijftienjarige Mavela, met alle gevolgen van dien.

De jonge regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah leveren zonder twijfel knap werk met hun tweede langspeelfilm ‘Black’, de verfilming van Dirk Bracke's gelijknamige boek. Voldoet de film aan de hype? 'Black' is zeer zeker controversieel, maar meer dan dat een geslaagde, zenuwslopende gangsterfilm. Iets wat we in de Vlaamse cinema niet vaak tegenkomen. Een verademing dus.

Er zijn enkele subtiele gelijkenissen met de huidige Amerikaanse film ‘Straight Outta Compton’ aanwezig, met  invloeden uit de hiphopscène, maar dat neemt niet weg dat de regisseurs de lat hoger hebben gelegd in vergelijking met hun debuutfilm ‘Image’. Ze zijn er dan ook in geslaagd om de leefwereld van de underground scène van de Brusselse bendes The Black Bronx en 1080 in kaart te brengen.

De film opent met de typerende achtervolgingen, gevolgd door enkele diefstallen en aanhoudingen), maar evolueert stilaan naar een hedendaagse ‘Romeo & Juliet’ wanneer hoofdrolspelers Marwan en Mavela elkaar ontmoeten.

Liefde of veiligheid

De Marokkaanse jongen Marwan (Aboubakr Bensaihi), lid van 1080, wordt verliefd op de zwarte Mavela, eveneens bendelid, maar van The Black Bronx. Dat leidt tot gewelddadige conflicten tussen de twee bendes. Je mag vanzelfsprekend niet zomaar omgaan met een bendelid van een rivaliserende groep. Als The Black Bronx hier achter komen, staat Mavela, eerder naïef en rebellerend dan wraaklustig, heel wat te wachten.

Mavela staat voor een onwaarschijnlijke keuze tussen liefde of haar veiligheid. Als trouw bendelid moet ze, tegen haar wil, bewijzen dat ze het nog waard is om bij The Black Bronx te horen, want je beslist niet zelf als je out wilt. De bende stopt voor niets om Mavela een lesje te leren en 1080 neer te halen. Met een reeks vechtpartijen, achtervolgingen en gruwelijke daden tot gevolg. De film neemt je mee naar de donkerste hoeken van Brussel, allemaal heel mooi in beeld gebracht.

Clichés

'Black' is een verhaal over verboden liefde, haat en wraak. Een Vlaamse gangsterfilm waarin vechten om trots en eer belangrijker is dan een mensenleven. De meeste acteurs in de film hebben geen acteerervaring; ze werden op straat gescout, wat de film geloofwaardiger maakt. Maar langs de andere kant ook heel stereotyperend. Een zwarte én een Marokkaanse politieagent die de rebellerende jongeren op hun plaats zetten en tegelijkertijd hen ook proberen te redden van het sombere wereldje waarin zij zich bevinden? Het stootte me soms voor het hoofd hoeveel clichés aangehaald worden.

Wat Adil en Bilall wél bewijzen is dat ze de ballen hebben om een gewaagde prent neer te zetten. Ondanks enkele mankementjes leveren ze knap werk! Verwacht je dus gewoon aan veel geweld, romantiek, drugs en seks. Het perfecte recept voor een geslaagde gangsterfilm, dat wel.

© 2015 – StampMedia - Karima El Bajaj