Op dinsdag 9 juni gaat het Radio Scorpio-programma ‘Oh Oh Studentiko’ Leuvense studenten een hart onder de riem steken. Vanuit het leercentrum Agora wordt muziek gekozen door de blokkende studenten, die hun favoriete blokplaten selecteren. De medewerkers van het programma leggen voor één dag hun boeken aan de kant om 9 uur lang een marathonuitzending aan elkaar te praten.

Blokkende studenten maken nu dinsdag radio voor… blokkende studenten. Voor de zesde keer houdt de Leuvense radio Scorpio een speciale uitzending in de blokperiode. Aangezien de radiomarathon wordt gemaakt vanuit het leercentrum Agora, dat tijdens de examens het Mekka is van Leuvense student, staat de zender letterlijk tussen zijn luisteraars.

“Elke voorbijganger mag zijn blokfrustraties op de nationale radio komen uitschreeuwen of kan rekenen op een babbeltje, wat een enorme meerwaarde kan geven tijdens deze onder studenten asociale periode. Verschillende praesides van de Leuvense kringen komen bovendien tips geven om hun faculteitsstudenten gericht te begeleiden naar hun examens”, vertelt Gerrit Willems, presentator van het gelegenheidsprogramma.

Bloktop 60

Hoewel de Leuvense radio Scorpio, de oudste onafhankelijke zender van het land, bekend staat om zijn muziek die op andere zenders weinig of geen plaats hebben, krijgen de studenten voor één keer carte blanche. Hun favoriete blokplaten worden voor de gelegenheid gebundeld in de Bloktop 60.

Dat zorgt voor een ongeziene mix van muziekstijlen”, vertelt mede-initiatiefnemer Gerrit Willems. “Oude rockklassiekers, foute 80’s en 90’s nummers, tussendoor een Eurosongplaat en dat allemaal doorspekt met zeer veel jeugdsentiment. Blijkbaar zijn studenten na 25 jaar nog steeds helemaal wild van Samson en Gert-muziek.”

Blokkende studenten maken radio voor… blokkende studenten Gerrit Willems (links) en maats met rector Rik Torfs. Die kwam vorige keer een kijkje nemen. (© facebook)

Ook de nummer één van de voorbije edties van de Bloktop 60 – ‘De vriendschapsband’ van X!nk – toont dat studenten graag naar iets anders luisteren dan dat er dagelijks op de radio wordt voorgeschoteld. De radiomarathon zorgt dus voor een ongeziene playlist, die volgens de makers een perfect beeld geeft van wat er écht leeft bij de studenten.

Zesde keer

De medewerkers van het programma ‘Oh Oh Studentiko’ offeren met graagte hun blokdag op om collega-studenten met een glimlach door hun blokdag te begeleiden. “Het is al de zesde keer dat we dit doen. De presentatoren van de eerste marathon, in 2012, kijken voor de gelegenheid ook terug op de eerste editie. Toen liep half Leuven langs en werden tal van BV’s gebeld. Er was zelfs een relletje met Peter Van de Veire, die sindsdien ook marathonradio maakt”, duidt Willems.

Met de radiomarathon beëindigt Oh Oh Studentiko zijn vierde seizoen. Het programma brengt het studentenleven op de radio. Het is volgens de makers een beetje de radioversie van ‘We like to party’ op JIM. “Een zatte reporter schuimt feestjes af, we belichten wekelijks een horecazaak en beoordelen dan de bediening en het eten… We hebben ook geregeld praesides op bezoek, bellen al eens met een BV die in Leuven gestudeerd heeft en lachen vaak met Dimitri Bontinck”, besluit Willems.

Hoe dat precies klinkt, kan u zelf ontdekken tijdens de marathonuitzending van Oh Oh Studentiko. Dinsdag 9 juni, van 9 tot 18u, te beluisteren op 106 FM (in Leuven en deelgemeenten) of www.radioscorpio.be/luister.

Je kan nog tot donderdagavond op Facebook stemmen voor de bloktop 60.

© 2015 – StampMedia – Arne Roels


Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/06/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/06/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 04/06/2015