Deelnemers aan
Youngpress.eu 2011 verzamelden vrijdagochtend 28 oktober aan de KBC-toren in Antwerpen om een memorabele dag te beleven. Boeiende sprekers stonden op het programma, die uit alle hoeken van Europa naar Antwerpen afzakten om hen te trakteren op een dosis ervaring die ze niet vlug zullen vergeten.

Amper bekomen van de adembenemend enthousiaste speech over de rooskleurige toekomst van de media door The Guardian-journalist Paul Lewis, konden de toekomstige persmedewerkers luisteren naar een aantal interessante sprekers.

Better stories, better told

Henk Blanken, voormalig journalist bij De Volkskrant, gaf met zijn rede omtrent de alomtegenwoordigheid van de media het startschot van een veelbelovende dag. Hij wist het publiek te boeien met zijn speech, opgetrokken uit humor en surrealisme. De nieuwe generatie journalisten moeten goede verhalen vinden en beter vertellen. ‘Better stories, better told’ was de kern van zijn boodschap.

Stefan Candea, gewezen journalist bij de Roemeense krant Evenimentul Zilei, bedaarde de gemoederen met een lange, onsamenhangende speech over onderzoeksjournalistiek. Candea is mede-oprichter van het Roemeens Centrum voor Onderzoeksjournalistiek.

Vervolgens kreeg Annabel McGoldrick, psychotherapeute en voormalig journaliste bij de Australische televisiezender SBS en naar eigen zeggen optimist tot in de kist, de kans het publiek te vermaken met haar verhalen over de verspreiding van vooringenomen informatie. Met interessante voorbeelden maakte ze duidelijk dat het nieuws sterk afhangt van de plaats waar je woont en hoe media, maar vooral de overheid, vechten voor de gedachten van het volk.

Tot slot kreeg Alex Wood, journalist-entrepreneur bij uitstek via de website Not On The Wires, een half uur tijd om met zijn uitgesproken Brits accent het publiek te begeesteren en zijn ervaringen over nieuwe modellen en experimenten toe te lichten. Na het doornemen van zijn prille carrière was duidelijk dat jongeren nieuwe dingen moeten durven proberen. Zijn tip: ‘Young journalists: go out, create and experiment’.

Biercultuur

Na een lekker bord verse spaghetti mochten de jongeren de volgende dag het werkveld in. Verschillende workshops bestonden voornamelijk uit debatteren over de toekomst van de journalistiek, discussiëren met journalisten, artikels vergelijken en naar speeches luisteren.

Een afsluitende receptie moest aan het einde van de dag zorgen voor een ontspannen netwerkmoment. Sommige deelnemers keerden terug naar de jeugdherberg, terwijl anderen nog een stapje in de wereld wilden zetten. De biercultuur stond tijdens deze avond centraal. De Duvel vloeide rijkelijk en iedereen voelde zich gelukkig en voldaan.

Maar de opbouwende kritiek werd niet geschuwd: “Sommige workshops konden beter”, vertelt deelneemster Günseren Ölcüm (26), “Ik had hoge verwachtingen en hoopte dat het allemaal wat interactiever zou verlopen. Voor de rest ben ik zeer tevreden over de conferentie. De sprekers waren heel goed en wisten waarover ze spraken. De vriendelijke ontvangst en de sfeer zorgden voor een geweldig weekend. Een ervaring die voor herhaling vatbaar is!”

YoungPress.eu was een samenwerking van Evens Foundation en StampMedia.
Meer info vind je op de website www.youngpress.eu.
Voor de volledige fotoreportage surf je best naar de bijhorende flickr.

© 2011 - StampMedia - Nick Lodewyckx