De Bremfluiters uit Genk wonnen op 26 mei in Blegny de finale van de Beker van België voor scheidsrechters. De Bremfluiters wonnen in een spannende wedstrijd tegen de Luikse ploeg Gach.

Voor de finale stond eerst nog de wedstrijd tussen Bree en Soleo op het programma. De twee ploegen streden voor de eer van de derde plaats. Het was uiteindelijk Bree dat zich tot winnaar mocht kronen met 2-0. Een paar weken eerder plaatste Genk zich voor de finale na de overwinning tegen Bree. Gach behaalde een plaats in de finale ten koste van Soleo. Een week eerder won Bree nog de finale van de beker van Limburg tegen Genk, wat toch enige druk meebracht voor de Genkse spelers.

Incidenten

De match begon aardig en na vijftien minuten stond Gach al 2-1 voor. De hoofdrol was weggelegd voor de zwak presterende scheidsrechter die was aangeduid door het gewest Luik. Na een duidelijke handsbal scoorde Gach de 3-1 en gingen de spelers van Genk de kleedkamer in met een bestolen gevoel.

In de tweede helft bleef de scheidsrechter ondermaats presteren en dat was vooral in het nadeel van Genk. Met nog een kwartier te spelen kreeg Genk-speler Mathijs Brullot tweemaal geel in evenveel minuten. De spanning aan de zijlijn begon hoog op te lopen. Trainer Brahim Chtouki werd door de scheidrechter op de vingers getikt. Kort daarna maakte Genk de 3-2. Nadat een speler van Gach een fout maakte op een speler van Genk, gingen de poppen aan het dansen. Enkele ouders moesten in toom gehouden worden. De scheidsrechter legde daarom de match vijf minuten stil.

Na de onderbreking ging Genk nog op zoek naar de gelijkmaker. Die kwam er twee minuten voor het einde van de match met een penalty die werd binnengetrapt door Glenn Raymaekers. Door de gelijkmaker werd de match beslist door een strafschoppenreeks.

Déjà vue

Een week eerder stond Genk ook al in de finale met een strafschoppenreeks, die ze toen verloren. Veel spelers waren bang voor hetzelfde scenario tegen Luik. De penaltyreeks eindigde op een ware thriller. Gach miste twee strafschoppen, Genk maar eentje. De Bremfluiters namen zo de overwinning mee naar huis.

Feestje

De vreugde na de laatste en beslissende penalty was enorm. Het verlies van vorige week was in één klap vergeten bij Genk. Na de viering in de kleedkamer en de prijsuitreiking, nam trainer Brahim het woord. Hij had bij het begin van het jaar aangekondigd dat hij zou stoppen met het trainerschap, maar dankzij de prestaties en de sfeer besloot hij nog een jaar door te gaan.

De spelers van Gach waren duidelijk ontgoocheld. Vorig jaar verloren ze ook al de finale van de Beker voor scheidsrechters.