© Brecht Claeskens

Buurman stond zondag al voor de tweede keer op Genk on stage. Vorige keer nog op de Fruit Stage, dit keer op de Main. Voor ze het Stadsplein inpalmden, maakte zanger Geert Verdickt tijd voor een interview.

Buurman viert dit jaar zijn tienjarig bestaan. Heb je het gevoel dat de groep veel veranderd is?

Verdickt Ik vind van wel, maar ik vraag me af in welke mate het publiek die veranderingen opmerkt. We hebben op elke plaat een andere kleur opgezocht, een ander gevoel. De laatste plaat is wellicht de stevigste en de vurigste, en daarom wellicht geschikter voor de buiten-podia en de festivals.

Hoe anders zijn zaalconcerten en festivals voor jou?

Verdickt Het is een compleet andere sport. In zaal kun je spelen met stilte en intensiteit, en in de theaters kun je daar zelfs nog verder in gaan, daar kun je bij wijze van spreken fluisteren en de mensen aanraken. Op een festival komen de mensen om pintjes te drinken en te dansen, daar moet het vooral power hebben.

Waarom zing je eigenlijk in het Nederlands?

Verdickt Lang geleden zong ik in het Engels. Ik heb als jongeling veel in Amerika gezeten, en daar verzamelde de jeugd in de zomer vaak rond het kampvuur. Wie indruk wilde maken op de mooie meisjes speelde liedjes op zijn akoestische gitaar. Maar de liedjes die ik in Amerika speelde, bleken terug in België niet dezelfde impact te hebben. En dan ben ik op Nederlands overgeschakeld. Als je zingt in de taal van je publiek, zit je ze veel korter op hun vel. En je kunt je ook niet wegsteken achter dingen die gewoon mooi klinken.

Heb je dan geen zin om door te breken in andere landen dan België en Nederland?

Verdickt Er zijn dingen die hoger op mijn verlanglijstje staan.

Zoals?

Verdickt Ik heb een tourtje gedaan in Zuid-Afrika en dat ging verdacht goed. Ik heb er een stuk van mijn hart verloren. De muzikale omkadering is er totaal anders dan hier. In tegenstelling tot hier heeft niet nagenoeg elk dorp er zijn cultureel centrum. Het is er veel moeilijker om mensen te bereiken. Maar toch zou ik eens een plaat speciaal voor de Zuid-Afrikaanse markt willen maken.

Jullie spelen vaak op dezelfde plaats, is dat een bewuste keuze?

Verdickt Dat is omdat ze ons regelmatig terugvragen op plaatsen waar we een goed concert hebben gespeeld, en in dat geval gaan we graag terug.

Wat was voor jou het hoogtepunt in tien jaar Buurman?

Verdickt Qua grootte was dat toen we centrale gast waren op de Nekka-Nacht, in de Lotto Arena in Antwerpen. Maar ik herinner me ook vele kleinere optredens.

Laatste vraagje: wat willen jullie zeker nog doen als Buurman?

Verdickt Zuid-Afrika en een gezonde poot aan de grond in België en Nederland. En verder: dat ik artistiek mag blijven bezig, en dat we genoeg mensen bereiken. Samen song maken en avonturen beleven.

vorige volgende