De Gouden Glimlach 2014 werd op 13 maart in het Hilton Hotel overhandigd aan bakkerij Roché uit Deurne. De winnaar kreeg een buurtfeest voor klanten en buurtbewoners op kosten van de stad Antwerpen. “We gingen eigenlijk voor de Zilveren Glimlach!” klonk het als eerste reactie van de kersverse winnares.

De Antwerpse buurtwinkels worden niet vergeten. Het bewijs daarvan is de jaarlijkse editie van De Gouden Glimlach, een evenement dat de beste buurtwinkel uit de regio Antwerpen in de schijnwerpers zet. Lubna Azouaghe en Hassan Aarab waren erg verrast toen Koen Kennis (N-VA), Schepen van Middenstand, hen naar voren riep om de prijs in ontvangst te nemen. “Dit had ik nooit verwacht. Ik ging eigenlijk voor de Zilveren Glimlach!”, klonk het als eerste reactie van de kersverse winnares.

Als voorzitter van de winkeliersvereniging van Deurne Zuid scoorde de winnaar, Hassan Aarab, op engagement voor de buurt de meeste punten. Daarnaast blonk hij ook uit in jovialiteit. Die kwam in zijn motivatiebrief sterk naar voren toen hij vermeldde dat zijn bakkerij de hoofdprijs, een buurtfeest ter waarde van vijfduizend euro, zou delen met al de andere deelnemende winkels van de Herentalsebaan in Deurne.

Zilveren Glimlach

Voor de vijfde editie van De Gouden Glimlach waren er 270 deelnemende buurtwinkels uit de regio Antwerpen. Daarvan werden er 46 genomineerd op basis van hun klantvriendelijkheid, productkwaliteit, marketing en engagement voor de buurt. Naast de Gouden Glimlach werd er per district ook een Zilveren Glimlach uitgereikt aan de beste buurtwinkel. En zoals bij de meeste prijsuitreikingen reageerden die winnaars verbaasd.

“Er komen veel meer mensen bij de bakker of de slager dan er mensen bij de kapper komen, waardoor ik ervan uitging dat ik niet zou kunnen winnen”, klinkt het verrast uit de mond van kapster Linda Andries, winnares van de Zilveren Glimlach voor Hoboken. Haar kapsalon Image viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan en de districtsprijs is voor mevrouw Andries het mooiste cadeau dat ze zich kon wensen.

“De genomineerde buurtwinkels die vanavond geen prijs krijgen, mogen zeker niet teleurgesteld zijn”, galmde het door de micro wanneer Peter Aerts, voorzitter van UNIZO, de winnaars aankondigde. De nominatie op zich stelt immers al heel wat voor. Zijn welbedoeld advies nam niet iedereen ter harte wanneer de uitreiking gedaan was. Zo Begrijpelijk, als je voor de vierde keer op rij genomineerd wordt zonder uiteindelijk een Glimlach te krijgen.

Buurtwinkels in spotlight

Naast de 47 genomineerde zaakvoerders waren ook andere personen aanwezig in de mooie zaal van het Hilton Hotel. Een daarvan was Alain Herremans, bestuurslid van BoHo2140, een organisatie die de lokale handelaars en kunstenaars op de Turnhoutsebaan in Borgerhout wil steunen. Herremans kon met zijn organisatie niet meedoen aan de wedstrijd, maar wou toch tonen dat hij De Gouden Glimlach steunt door aanwezig te zijn op de uitreiking.

“Vroeger kende iedereen iedereen en de buurtwinkel was de perfecte plaats om die contacten te onderhouden. Nu leven de meesten liever geïsoleerd waardoor de lokale handelaars het moeilijker hebben om nieuw cliënteel aan te trekken. Door De Gouden Glimlach komen ze weer in de spotlights te staan”, concludeerde Alain Herremans.

We vroegen aan enkele zelfstandigen hun mooiste glimlach naar boven te halen. Het resultaat ziet u in onderstaand filmpje:

© 2014 – StampMedia – tekst: Celien Suykerbuyk, video: Miek Thieren


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 20/03/2014