© Hannah Van Nieuwenborgh

Met slogans als “De koers is van ons” kun je er moeilijk omheen. België is een fietsland. Maar wat als je niet kan of durft fietsen? Buurtsport Antwerpen snelt te hulp. Aan de hand van vier opeenvolgende modules kunnen volwassenen hun stalen ros leren bedwingen. Een initiatief dat nieuwkomers wel kunnen smaken.

De fietsschool voorziet fietslessen in verschillende buurten van Antwerpen. Vandaag in Hoboken bestaat de groep uit acht vrouwen van verschillende origine. “Zij komen op eigen initiatief of worden via het OCMW of de VDAB doorverwezen. Kunnen fietsen is immers een groot pluspunt op de arbeidsmarkt”, legt lesgever Ryan Theys uit.

Solliciteren per fiets

Fatima Zohra Salih (28) volgt de lessen voor een andere reden. “Ik zou mijn dochtertje graag met de fiets naar school kunnen brengen. Daarom heb ik besloten na al die jaren opnieuw te leren fietsen”, vertelt ze. Hoewel hier en daar een kegel sneuvelt, is Fatima erg gemotiveerd. Ze plant de aankoop van een eigen fiets binnenkort. “Ik vind het fietsen al heel erg leuk. Alleen als iemand anders in de andere richting komt aangereden, weet ik nog niet goed wat te doen.”

 

© Hannah Van Nieuwenborgh

Haar vriendin Najat (39) leert fietsen omwille van twee redenen. “Ik ben ondertussen druk aan het solliciteren. Als ik vertrouw op het openbaar vervoer, kom ik vaak te laat bij afspraken. Met de fiets is dat probleem van de baan en ben ik onafhankelijker. Ook mijn kinderen koersen ondertussen enthousiast in de tuin. Zij spoorden me ook aan om te leren fietsen.”

Geduld

Een volwassene leren fietsen is helemaal anders dan een kind leren fietsen. Lesgever Pedro Palma: “Bij het leren fietsen spelen verschillende factoren mee. Sommigen hebben nog nooit gefietst, anderen hebben het ooit wel al eens geprobeerd, maar haakten af door schrik. Het is dan onze taak om elke cursist individueel te begeleiden. In de eerste plaats proberen we hen gerust te stellen, dat vraagt soms wat tijd, maar met voldoende geduld kom je al ver.” Het leren fietsen verloopt geleidelijk. “Het is essentieel om te blijven oefenen. Daarom organiseren we elke vrijdag vrije oefensessies.”

 

© Hannah Van Nieuwenborgh

De populariteit van de fietslessen hangt samen met de locatie. “Hoe verder je van het stadscentrum gaat, hoe kleiner de groepen worden. De fietslessen in Park Spoor Noord en aan het Kiel zijn het populairst. In Hoboken hebben we gemiddeld acht à negen personen in een groep”.

© Hannah Van Nieuwenborgh

Goed gevoel

Ryan en Pedro hopen vooral dat de cursisten ook na de lessen blijven fietsen. “De meesten doen dat ook wel en dat geeft je als lesgever een goed gevoel”, zegt Ryan. “Ik ken zelfs een vroegere cursist die ondertussen met een bakfiets rondrijdt. Als je met een bakfiets kan rondrijden met kleine bengels erin, dan kan je fietsen.


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad op 29/06/2018
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 29/06/2018

 

vorige volgende