© vzw Altijd Vrouw

Vzw Altijd Vrouw zet zich sinds 2011 in voor vrouwen met kanker door onder meer vrouwen die een behandeling ondergaan, te steunen en te informeren. Want zo’n behandeling heeft veel bijwerkingen. Altijd Vrouw wil dat vrouwen zich nog altijd mooi en vrouwelijk kunnen voelen. De vzw schenkt ook ‘verwenbonnen’: hiermee kunnen vrouwen die een behandeling ondergaan, zich eens goed laten verwennen.

Van 18 tot 24 december organiseert Studio Brussel de Warmste Week. Dit jaar is Altijd Vrouw opnieuw een van de bijna 2000 vzw’s die deelnemen aan de actie.

SENSIBILISEREN, INFORMEREN, ONDERSTEUNEN

Altijd Vrouw werkt rond drie pijlers. Als eerste wil de vzw sensibiliseren. De vzw maakt mensen bewust van alle mogelijkheden die er bestaan op vlak van verzorging voor vrouwen met kanker. Zo kan chemo zorgen voor haaruitval, wat vaak een grote impact op vrouwen heeft. “Er zijn veel neveneffecten die de vrouwelijkheid aantasten”, zegt Chantal Smedts, voorzitster van Altijd Vrouw. “Als vrouwen weten dat er goede oplossingen zijn voor die neveneffecten, zijn ze al wat gerustgesteld.”

Vzw Altijd Vrouw wil ook het taboe rond vrouwelijkheid en kanker doorbreken. Kankerbehandelingen blijven niet zonder gevolgen: borstamputatie, vaginale droogte en verschillende littekens, om maar die te noemen. Deze gevolgen zijn volgens Smedts nog niet echt bespreekbaar. “Dit taboe heeft een enorme impact op de vrouw. Wanneer er open over dit soort zaken gesproken wordt, zal de vrouw zich veiliger en dus ook beter voelen.”

Informeren is erg belangrijk voor de vzw. Altijd Vrouw maakt verschillende korte filmpjes waarin experts veelgestelde vragen over kanker beantwoorden. “Wanneer vrouwen te horen krijgen dat ze kanker hebben, beginnen ze meteen van alles te Googelen. Dan komen ze vaak bij negatieve verhalen of foutieve informatie terecht”, aldus Smedts. “Onze doelstelling is dan om vrouwen die met vragen zitten, op een korte en visuele manier de juiste informatie te geven.”

Ten slotte wil Altijd Vrouw vrouwen met kanker ook ondersteunen. Dit doen ze via de ‘Altijd Vrouw bon’. Patiënten kunnen deze bon aanvragen via de website van de vzw en ze kunnen de bon gebruiken voor een verwenmoment bij verschillende partners van de vzw, verspreid over het hele land. Die partners worden ook wel Partners met een Hart genoemd. “Hoe moeilijk het leven ook is: wij vinden dat je jezelf altijd een verwenmomentje cadeau mag geven”, zegt Smedts over het idee achter de bonnen.

VIER KOFFIES

Actrice Veerle Dobbelaere is meter van vzw Altijd Vrouw. Ze heeft gekozen voor de vzw omdat ze het een mooi initiatief vindt, zo weet Smedts. Dobbelaere ontwierp wenskaarten voor Altijd Vrouw. De kaartjes zijn een manier om mensen die het moeilijk hebben, een tastbare steun te geven. En wie de kaartjes koopt, steunt meteen ook Altijd Vrouw.

Een ander initiatief van Altijd Vrouw is de zogenaamde 99 Club. De leden doneren elke maand tien euro. “Tien euro per maand, dat zijn vier koffies. Zo veel is dat dus niet. Maar voor ons maakt die tien euro een groot verschil”, zegt Smedts. De vzw gebruikt dit geld voor initiatieven als de informatieve video’s en voor de ‘Altijd Vrouw bonnen’. De club telt momenteel zo’n veertigtal leden.

MET DANK AAN DE VRIJWILLIGERS

Vzw Altijd Vrouw is een kleine vzw. Het bestuur bestaat uit drie leden. Voorts werkt de organisatie met vrijwilligers die acties organiseren of geld inzamelen. Voor de ‘Internationale Dag voor Vrijwilligerswerk’ staat er volgens Smedts niets speciaals gepland. Ze ziet die dag wel als de geschikte gelegenheid om de vrijwilligers die zich inzetten voor Altijd Vrouw, speciaal te bedanken.


Dit artikel werd gepubliceerd door (Het Nieuwsblad) op (06/12/2018)

vorige volgende