Het Film Fest Gent sloot zaterdagavond af met de World Soundtrack Awards. De 41ste editie, die zich toespitste op de Cinéma français, lokte duizenden cinefielen naar Gent. “We proberen minstens één film per dag te zien, maar meestal zijn het er twee à drie.”

Het filmfestival van Gent zit weer op. Hoog tijd dus om eens na te gaan hoe het festival dit jaar beleefd werd. Daarom bleven we na ‘La prochaine fois je viserai le cœur’ nog eventjes plakken in de persruimte om meer te weten te komen over die typische ‘couleur locale’ van het Gents filmfestival. Resultaat? Door enkele gesprekken met jeugdig enthousiasme in alle soorten en maten werden we nog meer ondergedompeld in een Film Fest-cocktail van passie en gelukzaligheid.

Cultuurshock

Andrew is een jonge filmrecensent uit Washington die samen met enkele bevriende collega’s afgezakt is naar Gent voor de ‘Young Critics Workshop’. Daar krijgen enkele jeugdige filmrecensenten de kans om tijdens het filmfestival extra schrijfervaring op te doen. De welbespraakte Amerikaan was er van de startdag bij en heeft ondertussen al zo’n 20 films gezien. Wat hij ervan vindt? “Ik vind ze wel goed. Ik hou er vooral van om films te zien uit verschillende landen waarvan ik anders niet de mogelijkheid zou hebben om ze te zien. Natuurlijk zijn het niet allemaal topfilms, maar het is wel tof om zo een grote variatie aan films te zien.”

Het was wel een cultuurshock voor de journalist, aangezien veel films niet in het Engels worden gesproken of ondertiteld. “Ik kan een beetje Spaans en wat Frans, maar niet genoeg om alles volledig te verstaan. Ik had er vooraf niet echt aan gedacht en het was dan ook wat aanpassen in het begin. Maar de meeste films zijn erg visueel. De atmosfeer kan je snel oppikken door te kijken naar de beelden en te luisteren naar de muziek, dus erg veel heb ik eigenlijk niet over hoofd gezien.”

“Redelijk goed en minder slecht”

Ook Maarten en Lenny, twee jonge studenten die Animatie studeren aan het KASK in Gent, zijn redelijk positief over het festival. Zo stelt Maarten dat de films dit jaar over het algemeen beter zijn dan vorig jaar. Lenny vult aan: “Vorig jaar had je films zoals bijvoorbeeld ‘Gravity’ waarvan je zegt: “Oh, dat was echt een fantastische film”. Maar dan had je ook andere films die we gewoon slecht vonden. Terwijl dit jaar de goede films redelijk goed zijn en de slechte films minder slecht zijn.”

Net zoals Andrew hebben deze sympathieke twintigers recht van spreken: ze komen al vier jaar naar het Gents filmfestival en hebben in deze editie veel films meegepikt. Of hoe ze het zelf verwoorden: “We proberen minstens één film per dag te zien, maar meestal zijn het er twee à drie (algemene hilariteit).”

Achteraf bekijken

Daar kan Djanlissa, persassistente en social media manager van Film Festival Gent, enkel van dromen. Zij heeft nog maar twee films gezien en dat was voor het festival van start ging. “Je moet mijn job niet doen om films te bekijken. Maar dat weet je natuurlijk op voorhand.”

De dynamische jonge vrouw is er echter allesbehalve rouwig om. Samen met twee andere meisjes vormt ze het persteam en dat vindt ze heerlijk. “Het is zalig om je twaalf dagen volle bak in te zetten en daarvoor anderhalve maand ook goed mee te werken.” Bovendien zal ze achteraf wel haar favoriete films via de bibliotheek van Film Festival Gent uitlenen en bekijken, geeft ze met de glimlach mee.

© 2014 – StampMedia –David Ongenaert