Gras doordrengd met bier, toiletten die ruiken naar rock-'n-roll en een stevige line-up. Meer was er niet nodig om de draad van de eerste dag op te pikken. Na een nachtje op de camping trokken de Crammerockse combigangers terug naar de weide.

"Ik kom hier voor het eerst", geeft Delphine De Prest (22) toe, die opvalt met haar knalrode zonnebril. "Crammerock is een gezellig evenement met een nette camping. De organisatie vit ook niet steeds op pietluttigheden. Zo mogen de dopjes hier bijvoorbeeld wel op de flesjes blijven zitten."

Het in goede banen leiden van een festival loopt niet altijd van een leien dakje. Een goede voorbereiding en voldoende mankracht zijn essentieel. De vrijwilligers spelen dus een belangrijke rol in het verloop van het gebeuren. "Ik werk graag op festivals", vertelt Dean Jacobs (23), vrijwilliger aan een drankstand. "Het is mijn eerste keer op Crammerock. Ik wil vooral de sfeer opsnuiven, want de bands interesseren me niet zo." Toen de zon hoog aan de hemel stond en de temperatuur bleef oplopen, deelden de werknemers gratis flesjes water aan de dorstige festivalgangers.

Licht uit bij 40 graden

Steak Number Eight gaf zaterdag 3 september de aftrap. Met hun hardrock bliezen ze het net ontwaakte publiek van hun sokken. Headphone nam de fakkel over en trakteerde de aanwezige gasten op een aangename nintendosound. De laatste noot was gespeeld en meteen weerklonk een ruige rocksound aan de andere kant van de tent, waarin twee podia tegenover elkaar staan. The Hickey Underworld dreef een massa mensen naar zich toe en brulde alles bij elkaar in een hitte van 40 graden Celsius.

Gorki maakte een spectaculaire entree met enkele sterke tracks van hun nieuwe album. De smakelijke humor van Luc De Vos kon het publiek wel bekoren. Aan de andere kant verzamelden zich honderden jongeren om The Opposites van op de eerste rij te kunnen zien. Toen de eerste tonen van 'Licht Uit' door de tent klonken ging het dak eraf.

Stroomstoot

Admiral Freebee moest de gemoederen bedaren. Een dosis puike rock deed de weergoden bij valavond even stunten. De eerste regendruppels plonsden neer op het nog droge gras van de weide, maar dankzij de extra tentjes die de organisatie had gezet, kon het niemand deren. Het publiek had niet de tijd om op adem te komen toen K’s Choice aan het eerste nummer begon. Met 'Not an Addict' maakten ze de avond voor vele fans compleet.

Na deze prachtige verschijning omhulde Ian McCulloch de tent met licht-donkercontrasten. De verpersoonlijking van duisternis kwam, samen met zijn band Echo and the Bunnymen, helemaal van Engeland om Stekene op zijn grondvesten te doen daveren. Zornik sloot voor velen het weekend af, hoewel Black Box Revelation zich later op de avond nog mocht bewijzen. De hemel scheurde open en duizenden druppels stortten zich op de wei. Een welkome verkoeling na een hete dag.

© 2011 - StampMedia - Tekst: Nick Lodewyckx, foto's: Haryo Sukmawanto


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen - online op 05/09/2011
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 05/09/2011