Met de aanstelling van Guido Brepoels herstelde Sint-Truiden de grote fout die het vorig bestuur afgelopen seizoen gemaakt had door hem te ontslaan. De ontslagen trainer Franky Van Der Elst werd daarvoor aan het lijntje gehouden.

Opmerkelijk: één week voor de eerste training van STVV werd trainer Franky Van Der Elst door het bestuur ontslagen. Nauwelijks twaalf uur later kondigde de Limburgse voetbalclub de komst van zijn vervanger aan: Guido Brepoels.

Personificatie van de club

Een oude bekende. De Bree trainde de Kanaries al sinds het seizoen 2008-2009, maar werd eind augustus vorig jaar ontslagen wegens de tegenvallende resultaten door de raad van bestuur van toenmalig voorzitter Benoit Morenne (die Roland Duchâtelet verving als voorzitter, nadat Duchâtelet Standard Luik opkocht). Met STVV kon hij in vijf competitiematchen slechts één puntje pakken.

Nochtans promoveerde Brepoels met Sint-Truiden terug naar de Jupiler League en in dat seizoen als neo-eersteklasser bereikte hij met STVV zelfs play-off I, wat hem een nominatie voor Trainer van het Jaar opleverde.

Brepoels' ontslag kwam hard aan bij de vurige supporters. En terecht. Een clubsymbool ontsla je niet op die manier. Bied hem dan op zijn minst een andere sportieve functie in de club aan. Dat dit gebeurde bij deze warme, volkse Limburgse club was des te pijnlijker.
Brepoels kreeg op Stayen enorm veel respect van de fans. Brepoels was de personificatie van de club: inzet, discipline en werkkracht gelden als zijn handelsmerk. Geen meester-tacticus, des te meer een psycholoog die zijn spelers kan opladen. De gewezen fabrieksarbeider tracht nuchter zijn spelersgroep met de voetjes op de grond te houden, iets ongewoons voor voetballers die vaak in een irreële wereld leven.

Volgens de STVV-fans lagen de slechte resultaten niet aan Brepoels, maar aan het gebrek aan kwaliteit in de spelersgroep. Nochtans had ook Brepoels voldoende inspraak in het transferbeleid. Morenne stelde Franky Van Der Elst aan als vervanger, maar ook hij kon het tij niet keren: eind april degradeerde Sint-Truiden nadat het in Play-off III thuis tegen Westerlo met 1-4 verloor.

Contractbesprekingen

Toen al wist STVV dat het in tweede klasse zou spelen, vreemd dat Van Der Elst twee maanden later pas werd ontslagen.

Nochtans zei hij in Sport/Voetbalmagazine van 16 maart in een interview dat het bestuur puur op het sportieve vlak wel tevreden is over hem. Consternatie alom, want voorzitter Bart Lammens reageerde dat hij met Brepoels sportief voor de beste oplossing heeft gekozen. Van Der Elst zag overigens de laatste weken de bui al hangen. Hij wist zelfs niets van een sportief plan en STVV stelde nadrukkelijker de vraag om uiteen te gaan.
Waar gingen die gesprekken dan feitelijk over? Bart Lammens geeft de indruk dat Van Der Elst te dure spelers vroeg, maar Van Der Elst wist helemaal niets over het sportief budget. Daarnaast wou de voorzitter op 21 juni met 'een propere lei' de trainingen hervatten. Wat moeten we daaronder verstaan als Van Der Elst niets over het sportieve (budget) weet en als STVV steeds de vraag stelt of het nog zinvol is om verder te gaan?

Fouten van het vorige bestuur

Opvallend waren de reacties van zowel Franky the Fox Van Der Elst als die van Brepoels. Van Der Elst was voorbereid op zijn ontslag, Brepoels evenzeer over zijn aanstelling. Onder het mantra 'back to business' oogde hij gedreven om terug aan de slag te gaan. Bovendien bezocht Brepoels toen hij zonder club zat het Nederlandse Almelo, waar hij zich liet informeren over het kunstgras van eersteklasser Heracles. Want op die nieuwe aangelegde grasmat op Stayen lukte afgelopen seizoen het voetbal niet en veroorzaakte het tal van blessures.

Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat STVV pas de ochtend na het ontslag van Van Der Elst de onderhandelingen met Brepoels opstartte en afrondde. Brepoels had namelijk een maand geleden al een gesprek met technisch directeur Jan-Pieter Martens.

Alles lijkt erop dat het nieuwe bestuur de 'fouten' van het vorige bestuur wil goedmaken. Een nieuwe structuur: van vzw naar nv, Alain Coninx als communicatieverantwoordelijke, een nieuwe TD bij de jeugdwerking,...
De komst van Brepoels is daarvan de kers op de taart. Lammens vond dan ook dat de het ontslag van Brepoels "misschien overhaast is gebeurd door het vorige bestuur."

Wurgcontract

Dat het zo lang duurde voordat Franky Van Der Elst zijn C4 kreeg, heeft waarschijnlijk met geld te maken. Volgens Sporza-journalist Stef Wijnants, die het reilen en zeilen van de club volgt, was het tweejarig contract van Van Der Elst een 'wurgcontract'. Niet dat de gewezen Gouden Schoen er superveel verdiende, wel dat het voor STVV-normen een zware last was. Lammens verkondigde al eerder om wegens de degradatie alle contracten te herbekijken.

Onder de supporters doet het verhaal de ronde dat ook Van Der Elst zijn wedde aangepast werd aan tweede klasse, dat op zijn zachtst gezegd geen jackpotcompetitie is. Met een verlaagd loon was het blijkbaar de moeite om zijn ontslagvergoeding uit te betalen.

Voldoende geld?

"Promotie is het doel", verklaarde Brepoels als kersverse trainer op de persconferentie van zijn aanstelling. Dé fout die STVV alleszins niet mag maken, is denken dat het met de aanstelling van Brepoels opnieuw zal promoveren. Daarvoor zijn er nog veel te veel vraagtekens in de spelerskern. De hamvraag is of daar nog voldoende geld voor is. Bovendien zijn Westerlo, Eupen en ook Visé gevaarlijke concurrenten en is het met Antwerp en Lommel ieder jaar wat afwachten.

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo


Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Het Belang van Limburg - online op 18/06/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/06/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/06/2012
Dit opiniestuk werd gepubliceerd door Extrasport op 18/06/2012