(CJP) "Tonight you're gonna see some breaking, and some graffiti, and some more breaking, and some scratching, and some breaking, and some MC'ing, and more breaking, breaking and breaking!" Aan het woord MC Trix. We bevinden ons in het Walhalla van breakdance: Unbreakable.

Alle harten in de Antwerpse Lotto Arena kloppen op het ritme van de hiphop. De energie spat uit elke hoek van de drie zalen. Overal zijn b-boys en b-girls aan het dansen.

We laten ons trakteren op workshops, DJ battles, crewbattles, cyphers, showcases, een battle tussen StuBru’er Yesman Hans en een breakdance-oma, en kidsbattles. Vooral bij dat laatste worden we onbeleefd hard van onze sokken geblazen, want het talent van de Belgische poulains is werkelijk overdonderend. B-girl Eefje (13) verplettert de competitie met harde moves, maar moet het afleggen tegen b-boy Maniac, die de titel wegkaapt.

Uitlaatklep

Admir Mirena (b-boy Admiracles, 22) jureert de kidsbattle en verdedigt later op de dag voor de tweede maal op rij de Belgische eer op het wereldkampioenschap. “Dit is een grote kans voor mij, dus ik prop mijn eerste sets vol.” Voor de Antwerpse b-boy is dit echter geen nieuwe ervaring. “Hier kent iedereen mij, en ik ken iedereen. Mijn waarde in België is reeds bevestigd, terwijl ik me in het buitenland nog echt kan laten ontdekken.”

Dankzij breakdance kan Admir nieuwe horizonten verkennen. “Breaken heeft me van de straat gehouden en geeft me een positieve uitlaatklep. Hiphop is zoveel meer dan een event; het is een levenswijze, een inspirerende blik op de wereld.” Daarom vindt hij het jammer dat de cultuur haar undergroundstatus aan het verliezen is. Admir koestert de rauwe energie van een opeengepakt, gepassioneerd publiek meer dan een stadiongevoel.

Wervelend wonder

Gelukkig smeden de MC’s ’s avonds een ijzersterke connectie tussen breakers en publiek. MC Trix laat het niet na verveelde toeschouwers terecht te wijzen: (met de gsm aan het oor) “Oh, hey mum. Yeah, this guy here doesn’t know hiphop. Imma kick his ass!” Laat het duidelijk zijn, “hiphop is not a spectator sport. Hiphop is a participation sport.” Hup, daar is het kampioenschap. Admiracles staat meteen tegen een internationale klepper, de Zuid-Koreaanse F.E.

Admir brengt iets minder dynamiek dan we van hem gewoon zijn, maar deze "Wolverine van eigen bodem" kan de jury toch imponeren. Voor de tweede ronde heeft Admiracles zich zichtbaar herpakt. Toch moet het wervelende wonder afzien van de winst.

Kimbo, de andere Belg in de line-up, verliest in de eerste ronde. Daarmee is het Belgische verhaal geschreven. De Nederlander Menno Van Gorp (b-boy Menno, 24) mag zich voor de tweede maal op rij (!) tot Unbreakable Champion kronen.

Wij gaan naar huis, en halen onze oldschoolplaten nog eens boven.

© 2013 - CJP - Peter Vanwijnsberghe
Dit artikel verscheen eerder op CJP.be en kadert in een samenwerking tussen StampMedia en een aantal onafhankelijke nieuwsmedia waaronder CJP.