Op zondag 26 februari vond Handgema(r)kt plaats in C-mine in Genk. Deze pop-upmarkt geeft artistiek talent de kans om hun hebbedingetjes, handgemaakte juwelen en stoffen te verkopen. Handgemaakt is hip, maar houden de standhouders hun hoofd ook financieel boven water?

De markt was gratis toegankelijk en dat was snel te merken aan de lange aanschuifrij. Iedereen wou een glimp opvangen van al het moois dat getoond werd door de creatievellingen. De standhouders stelden dan ook gepassioneerd hun creaties voor.

Voltijdse job

Een van de standhouders was Els Martens, bezielster van Pelskesvilt. Acht jaar geleden volgde ze een cursus vilt. Sindsdien is vilt alles wat de klok slaat in haar leven. "Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik doe alles zelf in mijn eigen atelier en ben er nu voltijds mee bezig", aldus Els Martens.

Financieel moeilijk

De 24-jarige kleuterjuf Valerie Houtmeyers runt een webwinkel in bijberoep. Hinkelpinkel zag drie maanden geleden het levenslicht en maakt op maat gemaakte kleding en haakwerkjes voor kinderen. "Er komt veel kijken bij het opstarten van een zaak. Vooral financieel is het moeilijk om overeind te blijven."

Homeparty's

Ook Sara Mens van Lief en Leuk vond de weg naar Genk om haar grafische houtwerk op maat tentoon te stellen. Zij bewerkt vooral mdf, beuk en massief hout en creëert zo logo's, namen in hout, diertjes en meer. "Ik verkoop zowel aan bedrijven als aan particulieren via mijn webwinkel. In de toekomst zou ik ook graag homeparty's organiseren om aan de vraag te voldoen."

© 2012 - StampMedia - Antonino Musso


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 02/03/2012