© Stefan Lambrechts

Er is geen leukere bezigheid dan als toerist te fietsen langs alle historische plekjes in een stad. Maar in Antwerpen is dat een probleem. Er zijn veel gevaarlijke punten in het centrum. Wij verzamelden al die punten en goten ze in één grote, gevaarlijke fietsroute.

© StampMedia

1. SMALLE FIETSSTROOK IN NATIONALESTRAAT
De fietstocht start op de Groenplaats met een mooi zicht op de kathedraal. We rijden de andere kant op: de Nationalestraat richting het Zuid, meteen een van de gevaarlijke punten. Er is maar een kleine strook tussen de sporen en de stoep waar de fietsers kunnen rijden. Bij vrieskou is het ook nog eens oppassen voor schuifpartijen op de gladde tramsporen.

2. GROOT KRUISPUNT AAN NATIONALE BANK
Via de Aalmoezenierstraat, Rosier, de Sint-Joris- poort en de Bourlastraat komen we aan het kruispunt van de Nationale Bank. Dit is een immens groot kruispunt met heel wat afslagen voor trams. Voor fietsers is het dus altijd goed opletten, want er kan van elke kant een tram opduiken.

3. NOG EEN SMALLE FIETSSTROOK!
We steken het kruispunt over en komen in de Van Eycklei. We draaien de Van Breestraat in en komen bij het derde pijnpunt van de fietsroute: de Lange Leemstraat. Een situatie die vergelijkbaar is met de Nationalestraat: veel te weinig plek voor fietsers. Ook hier is het opletten voor de tramsporen bij vrieskou.

© Stefan Lambrechts

4. KRUISPUNT MET PLANTIN EN MORETUSLEI
We steken de Belgiëlei over en komen in het tweede deel van de Lange Leemstraat. Via de Lamonièrestraat en de Mercatorstraat komen we aan de ‘trekpleister’ van de route: het kruispunt met de Plantin en Moretuslei. Begin oktober liet een jonge fietsster hier nog het leven.

5. WERKEN AAN DE ROOSEVELT
De tocht gaat verder langs de Simonsstraat, de Lange Kievitsstraat, de Provinciestraat, de Ommeganckstraat en de Carnotstraat. Uiteindelijk bereiken we de Rooseveltplaats, waar er door de werken een grote chaos heerst, vooral tijdens de spitsuren. Op dat moment is deze plek echt wel te vermijden.

6. CHAOS VAN DE MEIRBRUG
Via de Lange Nieuwstraat en de Sint-Katelijnevest bereiken we het laatste knelpunt van de route: de Meirbrug. Een groot kruispunt met op het kruispunt nog eens extra verkeerslichten. Wat het extra moeilijk maakt, zijn de talloze voetgangers die van en naar de Meir wandelen. Via de Schoenmarkt komen we (zonder kleerscheuren!) terug aan op de Groenplaats, waar de fietstocht eindigt. Mocht het nog niet duidelijk zijn, deze tocht is enkel voor echte avonturiers.

© Stefan Lambrechts

Dit artikel werd gepubliceerd door Deze Week op 15/11/2017

vorige volgende