Het MAS was nog maar amper af of het KMSKA sloot begin mei zijn deuren voor grootse renovatiewerken. Onder het motto 'dicht maar dichtbij' krijgt de collectie van het KMSKA tijdelijk onderdak op diverse locaties in het Antwerpse en daarbuiten.

Tijdens dit nomadenbestaan passeert het museum onder andere het MAS, waar de expo 'Meesterwerken in het MAS. Vijf eeuwen beeld in Antwerpen' tot eind volgend jaar oude meesters toont. In de Koningin Fabiolazaal in de Jezusstraat, werpt de tentoonstelling 'De Modernen. Topstukken uit het Koninklijk Museum' nieuw licht op de hoogtepunten uit de schilderkunst van de 19de en 20ste eeuw.

Volwaardig museum

De Koningin Fabiolazaal onderging voor de gelegenheid een kleine transformatie tot volwaardig museum. Blauwe muren met boomschorsmotief werden plafondhoog opgetrokken. Een bezoekersgids leidt u door dit nieuwbakken, nog naar (muur)verf ruikende museum met gangen en zalen.

Chaotisch allegaartje

Van de 7.600 schilderijen uit het KMSKA dateren er maar liefst 5.000 uit de 19de en 20ste eeuw. Daaruit selecteerden de provincie Antwerpen en het KMSKA 55 'moderne' schilderijen, waarvan sommigen wegens plaatsgebrek nooit eerder te zien waren in het moedermuseum. De uitverkoren schilderijen zijn niet gerangschikt op tijd en genre, maar thematisch. Thema's als 'vrouwen', 'Vlaamse expressionisten' of 'landschap' spreken voor zich. Thematische invalshoeken als 'inspiratie', 'de kunstenaar' of 'de constructie' zijn dan weer abstract. Bekende en minder bekende namen wisselen elkaar af. Naast kunstwerken van Magritte, Delvaux, Ensor en Van Gogh hangen topstukken van minder bekende schilders als Emile Vloors, Leon Frédéric of Otto Piene.

De gids is soms maar moeilijk te volgen. Het lijkt alsof iemand de kunstgeschiedenisboeken eens goed door elkaar heeft geschud, en zo een frisse kijk biedt op de periode.
De tentoonstelling is nog tot 8 januari te bezichtigen. Na afloop volgt er ieder half jaar een nieuwe opstelling, die telkens een ander aspect van de 19de of de 20ste eeuw belicht.

De Modernen. Topstukken uit het Koninklijk Museum. Tot 8 januari 2012 in de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28. Open van dinsdag tot zondag, van 10.00 uur tot 17.00 uur.

© 2011 - StampMedia/Plantijn - Joni Horemans