reacties (0)


(ExtraSport) De Vuelta is in volle gang, de eerste landen beginnen hun WK-selecties bekend te maken. De plaatsjes voor het wereldkampioenschap, wat het orgelpunt van een mooi wielerseizoen is, zijn duur. Ook zo in de selectie voor het WK tijdrijden...

De tijdrit in de Vuelta is meestal een waardemeter voor een bondscoach om zijn selectie voor het WK tijdrijden te maken. Niet voor de Belgische bondscoach Carlo Bomans echter. Hij vond het opportuun om bij de start van de Vuelta bekend te maken dat Thomas De Gendt en Dominique Cornu België zullen vertegenwoordigen op het WK tijdrijden. Maxime Monfort moest blij zijn met het statuut van reserve. Bomans achtte het niet nodig de tijdrit in de Vuelta af te wachten om zijn selectie te maken. Bomans had dan echter kunnen opmerken dat Monfort daar in een sterk deelnemersveld tiende werd. Dat is trouwens ook de plaats die Monfort behaalde op het BK tijdrijden, waar hij mechanische pech kende onderweg. Het Belgisch kampioenschap tijdrijden was dus voor de bondscoach voldoende om zijn selectie te maken. Dominique Cornu en Thomas De Gendt, respectievelijk plaats 3 en 5 op het BK tijdrijden, zullen in Kopenhagen voor België tegen de klok rijden.

Verrassende selectie

Aan de selectie van Thomas De Gendt valt niets af te dingen. Hij heeft onder andere met zijn vijfde plaats in de individuele tijdrit aan het einde van de Tour zeker bewezen dat hij zijn plaats verdient. Monfort eindigde in deze tijdrit ook mooi veertiende wat geen evidentie is om als knecht tussen het tijdrit- en klassementsgeweld zo hoog te eindigen. Dat Dominique Cornu geselecteerd is geworden, mag eigenlijk geen verrassing heten. Blijkbaar moet Cornu altijd aanwezig zijn op het WK tijdrijden. Zijn prestaties in het jaar zijn van ondergeschikt belang. Vorig jaar eindigde hij 35ste van de 43 deelnemers, niet echt een prestatie om over naar huis te schrijven. Ook dit jaar heeft hij nauwelijks iets gepresteerd. Hij kan blijkbaar blijven teren op zijn wereldtitel tijdrijden bij de beloften in 2006.

Het is gissen geblazen naar de beweegredenen van Carlo Bomans om Monfort thuis te laten. De renner van Team Leopard zit in een uitstekende vorm, dat bewees zijn tiende plaats in de lastige tijdrit in de Vuelta. Speelt het misschien nog mee dat Monfort vorig jaar zijn selectie weigerde voor het WK tijdrijden omdat hij realistisch genoeg was te beseffen dat hij met zijn toenmalige programma voor de boeg, geen kans zou maken op het WK tijdrijden? Zou Bomans (of moeten we spreken we over de Wielerbond) zo rancuneus zijn? Cornu weigerde toen zijn selectie niet en stelde zich loyaal op tegenover de bondscoach. Dat de renner van Topsport Vlaanderen-Mercator slechts 35ste werd, is blijkbaar een bijzaak.

De selecties en handelswijzen van Carlo Bomans zijn in het verleden niet altijd even onomstreden geweest. Denk maar eens terug aan het voorval met Nick Nuyens een jaar geleden. Bomans had hem persoonlijk bevestigd naar het WK te mogen. Enkele dagen nadien telefoneerde Bomans naar Nuyens om hem te melden dat hij echter niet naar het WK mee mocht. De bond was er als de kippen bij om te zeggen dat het een keuze van Bomans zelf was en dat ze de selectie geheel aan de bondscoach overlieten. Vermits enige naïviteit ons vreemd is, kunnen we rechtuit zeggen dat Bomans daar teruggefloten werd door kringen binnen de bond. Feit is dat Bomans een niet zo'n krachtige stem heeft en waarschijnlijk al blij is dat hij dergelijke functie mag uitoefenen. De Wielerbond heeft een grote invloed op hem waardoor zijn plaatsje als bondscoach verzekerd blijft.

Monfort is absolute subtop

Dat de niet-selectie van Monfort zo weinig ruchtbaarheid krijgt in de pers is waarschijnlijk te wijten aan zijn minzame karakter. Maar Monfort is ook een ondergewaardeerd renner. Hij verdient een stevige opwaardering bij het grote publiek. Hij is een subtopper die zijn kansen opoffert voor zijn kopmannen. Dergelijke renners zijn heel belangrijke pionnen in een wielerteam. Ze zijn alleen minder interessant voor de pers. Steevast vergeet men hem in voorbeschouwingen. Ook in de individuele tijdrit in de Vuelta werd hij niet in beeld gebracht. Het zijn allemaal kleine zaken die deze onderwaardering bevestigen. Momenteel is Monfort bezig aan een sterke Vuelta. Hij heeft nu de kans zelf een sterk klassement te rijden en hij ambieert een plaats bij de beste tien in Madrid. We hopen dat het hem lukt. En misschien zien we hem alsnog tegen de klok rijden op het WK in Kopenhagen, want een persoonlijk bevestigde selectie kan bij Bomans nog steeds telefonisch herroepen worden...

© 2011 – Extrasport – Matthias Vangenechten


Reacties

Plaats een reactie