© Zoë Nassel

Europa, een gebroken verhaal? Yassine Atari en Rudi Vranckx trokken een maand door de lidstaten voor de YouTube-reeks ‘Breaking Europe’. Ze interviewden jongeren met verschillende wereldbeelden, op zoek naar wat hen verdeelt en wat hen verbindt.

Hadden jullie zelf een andere visie op Europa?

“Ik ben 23 en Rudi is er 59. Ik kom uit Borgerhout en hij uit Leuven. Rudi heeft zich meer op de hoge piefen gericht. Ik voel mij minder comfortabel bij politici en focus me liever op jongeren. Toch zijn we vertrokken met dezelfde insteek: het Europa van morgen en de mensen daarachter. Ik beleef dat dan vanuit mijn leefwereld en Rudi vanuit de zijne.”

Met welke nieuwe inzichten ben je thuisgekomen?

“De neofascisten in Rome, de mijnwerkers in Polen of Fien in de vluchtelingenkampen van Duinkerke, allemaal willen ze gehoord worden. Vaak worden enkel politici aan het woord gelaten over thema’s die ons allemaal aangaan. Er wordt gegoocheld met termen als migratie, populisme en klimaat. Ik ben op zoek gegaan naar de jongeren achter die termen. Zij zijn immers de toekomst.”

In Polen praat je met Maria die etnische zuiverheid nastreeft. In Duitsland spreek je met Alex die bang is dat de traditionele cultuur zal verdwijnen. Je hebt zelf een migratieachtergrond. Hoe ga je daar mee om?

“Het heeft geen zin om me op zo’n moment persoonlijk aangevallen te voelen. Op die manier kom ik niet achter hun verhaal. Ik sta daar als een reporter die wil begrijpen waar hun angst voor het vreemde vandaan komt.”

Op 26 mei zijn het Europese verkiezingen. Ligt de gemiddelde jongere daar wakker van?

“Ik heb het gevoel dat ze er meer mee bezig zijn dan in het verleden. Binnen die grotere bewustwording lopen de meningen wel uiteen. Zo sprak ik met Nini uit Wenen die opgroeide tijdens de oorlog in Georgië. Voor haar staat Europa voor veiligheid en welvaart. Maria uit Polen is dan weer duidelijk anti. Zij is ervan overtuigd dat haar land verder zou geraken zonder Europa. Jongeren vragen zich wel af wat die Unie voor hen kan betekenen.”

Wat zal de grootste uitdaging zijn na de verkiezingen?

“Om aan al die verschillende verwachtingen te voldoen. Een divers Europa vraagt ook diverse antwoorden.”

vorige volgende