Zeker één op de tien Belgen lijdt aan diabetes en het aantal lijkt nog te stijgen. We hebben het niet alleen over het erfelijke type 1, maar ook over type 2, diabetes die onder meer door een ongezonde levensstijl veroorzaakt wordt. 'Diabeteseducator' Sarah Lauwers zegt dat we zelf iets kunnen doen.

Volgens Sarah Lauwers hebben mensen niet door dat eender wie diabetes kan krijgen. "Bij diabetes type 2 blijven vetdeeltjes plakken aan de spieropeningen. Daardoor blijft de suiker 'hangen' in de bloedvaten en kan hij niet in energie worden omgezet. Dat komt vaak voor bij mensen die voortdurend ongezond eten en weinig bewegen." Als je nagaat hoeveel mensen er ongezond eten én niet sporten, dan zijn dat er veel. "Er zijn natuurlijk mensen die er weinig aan kunnen doen, maar de ongezonde levensstijl in onze westerse wereld doet er geen goed aan."

Geleidelijke aandoening

Waarom wijzigen mensen hun levensstijl niet? Weten ze niet dat ongezond eten en weinig beweging tot diabetes kunnen leiden en vooral: beseffen ze, dat ze diabetes zelf kunnen veroorzaken? Volgens Lauwers niet: "Het is gemakkelijk te denken dat deze ziekte enkel erfelijk is. Maar mensen weten gewoon niet wat deze ziekte precies inhoudt. Het zijn heel algemene symptomen en dat is een groot probleem. Toch komen ze na een tijd heel uitgesproken voor: vermoeidheid, vaak moeten plassen, een droge mond, slaperigheid en veel dorst. Diabetes type 2 is een aandoening die heel geleidelijk ontstaat, waardoor de ziekte vaak jaren aansleept zonder dat de patiënt het weet. Zo zouden er in België 500.000 mensen aan lijden, maar 50% van hen weet het gewoonweg niet."

Risicofactoren

Het is duidelijk: de ziekte wordt onvoldoende onder de aandacht gebracht. Dat is merkwaardig omdat één op de tien Belgen eraan lijdt. Bij ziektes is sensibilisering heel belangrijk, vooral wanneer ze aan algemene symptomen herkenbaar zijn. Dat bevestigt ook diëtiste Lauwers: "Allereerst zijn niet alle mensen zich ervan bewust dat ze vaak calorierijke voedingsmiddelen eten, of ze negeren de hoge risicofactoren. Daar is dus degelijke educatie noodzakelijk. En dat moet gebeuren vanaf de kleuterschool. Daarnaast is sensibilisering inderdaad heel belangrijk."
En het is waar: die kleine lettertjes aan de zijkant van een verpakking lezen we nooit. Enkel wanneer er in het groot 0% calorieën opstaat, zullen mensen ernaar grijpen en trots zijn dat ze een 'gezond' product uit de rekken gehaald hebben. "Mensen willen inderdaad gezond zijn, maar vaak weten ze niet hoe dat moet. Net dat is het begin van alles, niet enkel bij diabetes maar ook bij veel andere ziektes. Daarom zou de gezondheidssector kunnen beginnen bij de supermarktketens, door bijvoorbeeld etiketten te vergroten: waarschuwen voor het gevaar. Of denk aan de vettaks, dat is helemaal geen slecht idee. Rokers moeten meer betalen voor hun sigaretten, slechte voeding kan ook enorm schadelijk zijn. In het begin zullen mensen dit raar vinden maar achteraf zijn ze de gezondheidssector dankbaar. De taks is momenteel nog een te grote stap, dus kleine 'sensibiliseringsstapjes' nemen is de boodschap", aldus Lauwers.
Diabetes kan je voor zijn, beweert Lauwers: "Daarom wil ik nog eens hameren op voldoende beweging en op sensibilisering van jongs af aan. Daardoor verminderen chronische gevolgen in de toekomst. Het aspect erfelijkheid, dat vaak een rol speelt, kunnen we niet voor zijn. Maar indien mensen zich ervan bewust zijn, kunnen zij extra letten op gezonde voeding en voldoende beweging. Daardoor zal de ontwikkeling van de ziekte minder snel verlopen of zelfs uitblijven. Een belangrijke uitdaging voor iedereen."

Een langdurig hoog bloedglucosegehalte kan:

  • invloed hebben op de bloedvaten in de ogen. Dat beschadigt de ogen en veroorzaakt gezichtsproblemen.
  • leiden tot nierbeschadiging. Als die bloedvaten aangetast zijn, kunnen de nieren de afvalstoffen minder goed verwijderen en belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten minder goed vasthouden.
  • één of meerdere gevoelszenuwen aantasten, waardoor het uiteinde van de ledematen gevoelloos wordt.
  • leiden tot circulatiestoornissen in de benen en de voeten. Dat kan leiden tot het slecht genezen van wonden, waardoor er makkelijk infecties optreden.
  • kan leiden tot een hartinfarct: de slagaders vernauwen en kunnen scheuren.
  • kan zoals bij een hartinfarct de bloedstroom naar de hersenen verstoppen. Een herseninfarct doet zich voor als een bloedvat in de hersenen lekt of scheurt.
  • kan leiden tot aantasting van het tandvlees en tot mondinfecties. Door een infectie kan de bloedsuikerspiegel stijgen, wat de mondinfectie nog zal verergeren.

© 2012 - StampMedia/Plantijn - Hannah Delsaerdt


Dit artikel werd gepubliceerd door Knack.be op 19/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 19/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet op 19/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 19/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Vandaag.be op 22/01/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door She.be op 22/01/2012