Wat beweegt er in de dubstepscene? Het festival Untitled! was een ongelofelijk succes en Skrillex heeft juist vijf grammy’s gewonnen. Na meer dan vijf jaar is dubstep enorm populair. Maar wat Jonas Lion, Maarten Dekort van Science en Mathieu Van De Wildebergh van Mask maken, gaat verder.

"Dubstep is steeds harder geworden", zegt Dekort. "Het is heel klein begonnen in enkele kelders in de Londense wijk Croydon. Het begon als een duister en ongewoon genre dat amper dansbaar was. Daaruit zijn heel veel stijlen ontstaan en het blijft groeien en evolueren. Niemand kan er een naam op plakken omdat ze zo heterogeen en versnipperd is. Scuba en Kode9 bijvoorbeeld hebben dezelfde oorsprong, maar zijn heel verschillend", zegt Lion.

Eclectische muziek

Hokjesdenkers hebben het over UK bass, future base music, post-dubstep, future garage, maar de scene is zo open dat die heel moeilijk te omkaderen is. Volgens de drie dj’s is het moeilijk te vatten onder één naam. Om toch een idee te geven van wat de scene inhoudt, komen Jonas, Maarten en Mathieu tot volgende gemeenschappelijkheden. De meeste artiesten komen uit dezelfde muzikale hoek. Bovendien hebben ze allemaal een ongelofelijke drang om iets, nieuws, eclectisch en allround te maken. Hierbij vertrekken ze vanuit gevestigde muziekstijlen - house, techno, soul, hiphop, reggae, elektronische muziek… om daar hun kijk op te geven.

Maarten Dekort van Science wil verbreden. Naast dubstep wil hij ook house, techno en elektronische muziek mixen. Zijn inspiratiebronnen zijn producers zoals Burial, Clams Casino en Flying Lotus. Een preview van zijn nieuwste track is Manderlay.

Jonas Lion draait muziek waarin hij vele muziekgenres bundelt. De hoofdnoot is house, maar luister naar zijn mixtape 'Cloned Animals Mixtape Pt. 1' en ontdek zelf de grote variëteit. Samen met Kastor van Untitled! heeft hij net een label opgericht: Level. 01. Het is een label dat experiment en ontdekking uitademt. Zijn inspiratiebronnen zijn dj’s die met hun selectie en hun dj-skills heel bekend zijn geworden. Hij heeft het dan over Ben UFO, Oneman en Jackmaster.

Mathieu Van de Wildebergh is groot geworden met Goldorak & Solpher (Untitled!). Hij heeft onlangs Mask opgericht. Mask is een soloproject waarbij hij zich - in tegenstelling tot Goldorak, die zich enkel focust op dubstep - meer wil richten op funk, house, reggae, techno… Met Mask wil hij al die stijlen combineren in een samenhangend en vernieuwend geheel. Zijn voorbeelden zijn Cheeba en Oneman. "Naadloos rijgen ze alles tot een mooi coherent geheel", zegt hij.

Ondanks de moeilijke herkenbaarheid, kan alles beluisterd worden op het internet. "Dubstep is groot geworden door het internet en zo ook deze scene", zei Maarten. Interessante websites volgens zijn: deepmedi.com, nmbrs.net, swamp81.com, rinse.fm, hotflushrecordings.com, boilerroom.tv, residentadvisor.net en hessleaudio.com.

Op 28 maart 2012 treedt Science op in de Rotation in Gent. En Mask is binnenkort te zien in de Zappa (Antwerpen) op het feest Goesting?.

© 2012 - StampMedia - Elena Van Eupen, foto: Maurizio Ciranni


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 16/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 18/03/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 18/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 18/03/2012