Een smeulende sigaret was de oorzaak van de brand in een studentenhuis in Leuven, waarbij 2 studentes het leven lieten. Het Leuvens studentenblad Veto brengt, n.a.v. het drama, deze week een dossier over brandveiligheid op koten (p. 10-11). Wij brengen hieronder, in samenspraak met de Vetoredactie, een samenvatting.

Brandveiligheid is een hot topic in Leuven. De brandweer zelf is vragende partij voor meer controles, maar beklemtoont dat de meeste koten veilig zijn. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) wil de veiligheid van koten nog verbeteren.

Vorig jaar controleerde de Leuvense brandweer 198 kamerwoningen op brandveiligheid. Hoeveel koten dat zijn, is onduidelijk: er zitten blokken van zestig kamers en woningen met vijf kamers tussen. “Uiteraard wil ik meer en scherpere controles”, zegt brandweercommandant Jeroen Ameel van de Leuvense brandweer. Maar daarvoor ontbreekt het hem aan voldoende mankracht. “Momenteel zijn er te weinig middelen voor meer controles, al komt daar verandering in.”

“Wij dringen er altijd op aan dat de stad Leuven meer controleert,” stelt Jan De Vriendt, directeur Studentenvoorzieningen van de KU Leuven. “We begrijpen dat zoiets niet eenvoudig is: in Leuven zijn er ontzettend veel koten als je kijkt naar de bevolking. Toch is de veiligheid van koten een taak van de stad.”

Nooduitgang

Brandveiligheid zit niet meteen vooraan je gedachten als je een kot zoekt. Het moet hip, cool of gezellig zijn, maar of er een nooduitgang is, lijkt meestal bijzaak. Laurens Jan vertelt hoe zijn blik veranderde na een brand op kot enkele jaren terug. “Ik had een kaars laten branden terwijl het raam openstond en was vervolgens in slaap gevallen. Toen ik wakker werd, had het gordijn vuur gevat en stond de hoek van mijn kamer helemaal in brand. Ik kon het nog net blussen.”

Laurens Jan, die toen geneeskunde studeerde, kijkt nu alvast anders naar brandveiligheid: “Toen ik verhuisde heb ik toch zelf rookmelders opgehangen en kaarsen gebruik ik ook nooit meer. Je past je pas aan eens je zoiets hebt meegemaakt.”

Ook bij Joachim (22) loopt ook een en ander fout op kot. “We hebben één brandblusser in de keuken die we zelf gekocht hebben. Er hangt ook nog ergens één rookmelder uit de jaren 70 die niet meer werkt.” Een nooduitgang heeft Joachim, die op de bovenste verdieping woont, niet. “Ook wij hebben hier al gevaarlijke situaties gehad met ons gasvuur, maar ik twijfel of er iets gaat gebeuren. Misschien als er meer controles komen, maar als het van onszelf moet komen, zal er weinig veranderen.”

Kwaliteitslabel

Na de brand aan de Kapucijnenvoer, waarbij twee studentes het leven lieten, lanceerden verschillende brandweerkorpsen het voorstel voor een Vlaams kwaliteitslabel voor studentenkamers. Dat zou dan verplicht zijn voor huurders en verhuurders. In maart zit de Leuvense brandweercommandant alvast samen met betrokken Vlaamse minister Freya Van den Bossche (sp.a).

“Wij hebben het voorstel in de pers vernomen en willen eerst naar de brandweer luisteren,” reageert Van den Bossche. “Op Vlaams niveau bestaan er duidelijke veiligheidsnormen voor woningen en koten. Gemeenten kunnen zelf nog een stap verder gaan door een voorafgaande controle te eisen. De brandweer heeft opgeroepen om dat te uniformiseren. We gaan in overleg met alle betrokken partijen kijken wat we kunnen doen om de veiligheid van koten nog te verbeteren.”

© 2014 – StampMedia, i.s.m. Veto – Korneel De Schamp, Karel Peeters en Sam Rijnders