Op donderdag 14 juli start in het zuidelijkste puntje van Henegouwen het jaarlijkse Dour Festival. Het festival staat bekend om zijn grote mix van zowel oude rotten als jong talent uit de rock-, pop-, dance- en reggaewereld. Maar dit jaar valt vooral het aanbod aan hiphop op.

Allereerst door de greep uit het crème van de rap van de jaren ’90. Na De La Soul en Wu-Tang Clan op voorgaande edities schiet Dour dit jaar raak met vier klassieke acts. Cypress Hill komt uitleggen hoe je een Rock Superstar wordt terwijl Ice Cube wil laten zien dat hij nog steeds een attitude heeft. Verder wordt de maatschappijkritiek van Public Enemy afgewisseld met het rondspringen met House of Pain.

Vervolgens valt de komst op van enkele grote namen uit de Low End Theory-scene. Low End Theory is een grensverleggende club in Los Angeles die staat voor een mix tussen psychedelische elektronica en hiphopbeats. Op Dour komt Flying Lotus langs met synthesizervirtuoos Dorian Concept. The Gaslamp Killer zal zijn verschroeiende mix van dubstep en hiphop brengen, waar Nosaj Thing het subtieler aanpakt met melodieuze beats en een speciale lichtshow.

Ook Franstalige rap wordt weer goed vertegenwoordigd met onder andere Akro, Stupeflip en Soprano. Tel daar nog eens The Herbaliser, Ghostpoet, Cut Chemist en nog vele anderen bij en je kunt niet anders besluiten dan dat Dour van 14 tot 17 juli eventjes de hiphophemel is.

© 2011 - StampMedia - Hans Kemme