© Pixabay

 

 

Duitsland wordt Europees kampioen. Dat zou de kers op de taart zijn van een dik decennium vlot, creatief voetbal.

In de finale kunnen de Duitsers Spanje treffen, zowel regerend Europees kampioen als huidig wereldkampioen, mogelijk met de beste generatie ooit op het veld. Maar ook na de maar liefst 600 bladzijden scouting voor het duel tegen Portugal, zal Duitsland opnieuw goed voorbereid zijn.

Voetbal gaat verder dan simplismen. De quote: 'Een voetbalmatch duurt 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers', daterend van de Wereldbeker 1990 in Italië, is niet meer van de deze tijd. De recente resultaten van de Duitsers in de grote tornooien gaan dat cliché voorbij.

Toch heeft die Mannschaft altijd de reputatie gehad om met Sturm und Drang te voetballen: kracht, loopvermogen en inzet. Maar na de eeuwwisseling investeerde Duitsland in een betere jeugdopleiding, bracht het meer finesse en zorgden spelers met uitheemse roots voor verfrissende creativiteit. Al enkele grote tornooien op rij pronkt het elftal met tactisch spel, klasse en maturiteit.

Duitsland won met brio alle kwalificatiematchen en legde in de groepsronde een foutloos parcours af. Al schommelt de gemiddelde leeftijd slechts rond 23 jaar. Het valt te zien of die jonge spelersgroep die enorme druk kan dragen. Maar Duitsland heeft honger. Bij Spanje kan het gebrek van David Villa als diepe spits parten spelen en valt de verdediging misschien wat te licht uit. En drie grote tornooien achter elkaar winnen is van het goede net iets te veel.

© 2012 - StampMedia - Sander Carollo

 

 

 

 


 

Deze column werd gepubliceerd door Nieuws.be op 20/06/2012
Deze column werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/06/2012