My Little Pony is een Engelstalige tekenfilmserie gebaseerd op de gelijknamige speelgoedpony’s. De serie wordt bekeken door fans van over de hele wereld. Het merendeel van die fans, de zogenaamde bronies, bestaat uit jongens en mannen van veertien tot dertig jaar.

My Little Pony was oorspronkelijk bedoeld voor kleine meisjes. Het grootste deel van de fangroep bestaat echter uit tienerjongens en volwassen mannen. Deze fans noemen zichzelf bronies. Tot de rangen van de bronies behoren ook meisjes, die pegasisters worden genoemd. Regelmatig worden er bijeenkomsten of meet-ups georganiseerd.

Bronies NL

Ook in België werd een afdeling van de bronygemeenschap opgericht. Samen met de Nederlandse bronies vergaderen ze op de forumwebsite bronies.nl. We vroegen aan twee van hen om uit te leggen wat hun hobby zo speciaal maakt. Michiel Cornelissen komt uit Limburg, is negentien jaar en al één jaar fan van My Little Pony. Menno Buining (17) is een Nederlandse brony, die voor de gelegenheid de grens overstak.

Michiel, wat spreekt jou zo aan in de serie?

Michiel: “Er zitten subtiele grappen en verwijzingen in die enkel begrepen kunnen worden door een ouder publiek. De animatie en de liedjes zijn ook erg goed gemaakt.”

Waar dachten jullie aan toen jullie voor het eerst van de bronies hoorden?

Menno: “Ik wist eerst niet dat er zo’n grote gemeenschap bestond. Ik denk dat zonder het internet het fandom nooit zo groot zou zijn geworden.”

Michiel: “In het begin vond ik het zelf wel raar, maar na een tijdje raakte ik er gewoon aan. Het idee dat een groot aantal mensen met verschillende persoonlijkheden bronies zijn, vind ik wel cool.”

Wat vinden jullie ouders en vrienden ervan?

Michiel: “Mijn ouders waren in het begin wel even verbaasd, maar uiteindelijk hebben ze het een plaats kunnen geven. Mijn moeder heeft zelfs nog wat speelgoedpony’s voor me gekocht.”

Menno: “Mijn ouders keken natuurlijk vreemd op toen ik op een gegeven moment met een grote kartonnen pony thuiskwam. Dat is nu niet meer het geval. Mijn vrienden weten dat ik een brony ben en ze hebben er geen moeite mee.”

Als brony word je vaak uitgelachen. Hoe gaan jullie daarmee om?

Menno: “Vroeger oordeelde ik zelf ook wel eens te snel over vreemde hobby’s van anderen, maar nu weet ik wel beter. Ik laat het gewoon over me heen gaan."

Michiel: “Meestal ben ik vrij open over feit dat ik fan ben van My Little Pony. Maar als ik weet dat mensen negatief zullen reageren dan houd ik het toch liever voor mezelf.”

Wat vinden jullie van de bronies die seksuele en gewelddadige content op het internet plaatsen?

Michiel: “Er zijn heel wat idioten binnen het fandom, maar zij maken niet de meerderheid uit. We tolereren het, zolang ze hun mening voor zichzelf houden. Het blijft tenslotte een kinderprogramma.”

Menno: “Als ze hun posts op het internet gescheiden houden van de rest, vind ik dat ze mogen doen wat ze willen. Maar de meesten van ons zijn niet zo. Wij zijn vriendelijker en toleranter.”

© 2012 - StampMedia - Stef Vananderoye, Foto: Valerie Schreurs


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 22/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 22/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 22/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/11/2012