(CJP) In de fantastische komedie Schitz zien we hoe een huwelijk zich voltrekt in een moderne joodse familie. Door die trouwpartij en met al de kolder en gezongen liedjes tussendoor lijkt Schitz wel op de musical(film) Mamma Mia!

Deze voorstelling is genoemd naar de voornaam van de pater familias van dit doodnormaal Israëlisch gezin. Die vader (Bruno Vanden Broecke) snapt niet waarom zijn dochter (Brenda Bertin) nog altijd geen man aan de haak heeft geslagen, want “met haar ronde vormen krijg je twee vrouwen voor de prijs van één”.

Zelf zit de vader er ook warmpjes bij, wat lichaamsvet betreft, qua geld iets minder. Wanneer de dochter op een feestje een Roemeen versiert (Koen De Graeve), kan de vader dan ook amper voldoen aan de exuberante bruidsschat die zijn schoonzoon eist.

Thatcher en Bouquet

Het is de kersverse bruidegom dus amper om de liefde voor de bruid te doen, maar des te meer om de rijkdommen van zijn schoonvader. Die zou hij het liefst van al uit de weg willen ruimen en daarvoor smeed hij een plannetje met zijn vrouw en haar moeder (Chris Thys, die overigens angstaanjagend veel lijkt op een mengeling tussen Margaret Thatcher en Hyacinth Bouquet).

Maar zoals het in een farce wel vaker gebeurt, mislukken alle snode moordplannetjes faliekant. Uiteindelijk is het de schoonzoon zelf die het strijdtoneel van het leven moet verlaten wanneer hij opgeroepen wordt om te gaan vechten - een luide oorlogssirene herinnert ons immers tot tweemaal toe dat we nog steeds in Israël zijn.

De tekst van schrijver Hanoch Levin is simpelweg geniaal. Iedere zin is een juweeltje waar zo goed over nagedacht is dat je ze meteen zou willen opschrijven. Schitz laat zich nog het best omschrijven als een intelligente huwelijkskomedie vol schitterende taal- en situatiehumor. Maar plat wordt het nooit: daarvoor is het regieconcept van David Strossberg geniaal in zijn soberheid en leveren de acteurs hier een prachtprestatie.

Schitz werd gemaakt in 2004 – dus nog voor Vanden Broecke en De Graeve hun grote televisiedoorbraak kenden – maar blijft ook bij deze herneming in het repertoireseizoen van de KVS een absolute must-see.

© 2013 - CJP - Filip Tielens