Laundry Day trekt vooral jongeren, maar ook achter de draaitafels werd het festival gedomineerd door jong geweld. Mozes Mosuse (15) en Oliver Geerts (17) vormen samen de Ego Troopers en speelden op 3 september als jongste dj's ooit op Laundry Day.

Jongens, jullie hebben elkaar leren kennen via Facebook. Hoe verliep dat eerste contact?
Oliver: "Om eerlijk te zijn vond ik Mozes in 't begin ontzettend irritant. Hij likete alles wat ik op Facebook plaatste en volgde bijna elke elektro-dj in België op Facebook. (lacht). Maar nu klikt het prima."
Mozes (lacht): "Ik vond de nummers die hij postte echt fantastisch. De smaak voor electromuziek heb ik rond mijn twaalfde jaar te pakken gekregen, daarvoor luisterde ik naar alles wat je maar commercieel kan noemen.”
Oliver: "Mozes is inderdaad meer bezig met dj’s en producers, terwijl ik me meer toeleg op muziek maken.”

Mozes, jij bent het petekind van Stephen Dewaele van Soulwax. Hoe heeft hij jullie muziek opgepikt?
Mozes: "Toen ik onze eerste demo's doorstuurde was hij erg enthousiast. Hij vroeg meteen wanneer de volledige nummers klaar zouden zijn. Nu speelt Stephen ze overal."

Hoe lang duurt het om een nummer af te werken?
Oliver: "Het nummer 'Whale' heeft minstens zes maanden geduurd. Het grootste deel van het nummer heb ik op een halfuur met een PC-drumstel gemaakt, maar de afwerking heeft toch wel zes maanden geduurd. Uiteindelijk heb ik het laten horen aan de Britse dj Erol Alkan en die vond het heel goed."
Mozes: "Ik herinner me nog dat Oliver bijna elke avond een nieuw stukje breide aan 'Whale', omdat hij niet tevreden was met het resultaat. Samen hakten we de knoop door."

Waren jullie klasgenoten uitzinnig omdat jullie op Soulwaxmas en Laundry Day mochten spelen?
Mozes: "Mijn vrienden vinden het super, vooral omdat ze zelf naar electro luisteren. Maar ze vroegen wel meteen of ik ze gratis op Laundry Day kon krijgen, toen ze wisten dat ik hier mocht spelen."
Oliver: "Ik studeer jazz op de Kunsthumaniora en mijn klasgenoten zijn een pak minder enthousiast. Voor hen is electro geen volwaardig muziek genre."

Veel artiesten experimenteren graag met andere stijlen? Hebben jullie ooit al overwogen om andere muziek te maken?
Oliver: "Ik was vroeger veel bezig met dubstep. Vooral de originele dubstep vind ik fantastisch, maar toen het genre steeds harder werd ben ik teruggegaan naar electro. Vooral de hardere nummers van Rusko waren een afknapper voor mij."

Vorige maand speelden jullie in Barcelona naast 2manydjs & Das Pop. Hoe was het daar?
Mozes: "Waanzinnig! Het was de eerste keer dat we zo ver van huis draaiden. Het feestje zelf was absolute gekte. In het begin was het redelijk kalm, maar na een uur zat heel de zaal stampvol. Mensen waren zelfs aan het dansen op de bar. De eigenaar zei achteraf tegen ons dat hij dit nog nooit had meegemaakt. Fantastisch toch?"

© 2011 - StampMedia - Tekst en foto Vincent Buyssens