Componist Ennio Morricone komt op zaterdag 22 december 2012 naar Antwerpen voor een concert waar elke muziek- en filmliefhebber bij wil zijn. Het Sportpaleis is volledig uitverkocht waardoor in totaal meer dan 15.000 mensen Morricone's tweede Antwerpse optreden ooit zullen bijwonen.

Ennio Morricone, ongetwijfeld de meest veelzijdige componist van de 20ste eeuw, verwierf vooral bekendheid met muziek voor films als The Mission, Once Upon A Time In The West en The Good, The Bad And The Ugly. Op een tijdspanne van een halve eeuw componeerde hij muziek voor meer dan 500 films en series. Hij werkte samen met de bekendste regisseurs, waaronder ook de befaamde Sergio Leone, geestelijke vader van de spaghettiwesterns.

Schoolvrienden

Het was echter geen toeval dat Morricone de muziek voor Leone's films mocht componeren. De twee spendeerden een groot deel van hun jeugd samen op de schoolbanken. De samenwerking met Sergio Leone zorgde wel voor Morricone’s doorbraak. Ennio Morricone had eerder al verschillende stukken voor radio en televisie geschreven, maar pas toen jeugdvriend Leone hem inschakelde om de muziek voor zijn eerste western A Fistful of Dollars te componeren, ging de bal echt aan het rollen. Deze film vormde het eerste deel van de zogenaamde Dollarstrilogie, waar ook For A Few Dollars More en The Good, The Bad And The Ugly deel van uitmaken. Het succes van de spaghettiwesterns en de daarbij horende muziek was immens, de carrière van Morricone gelanceerd.
Iedereen kent immers het thema van The Good, The Bad And The Ugly en het harmonicadeuntje uit Once Upon A Time In the West.

Inspiratie

Sergio Leone stierf in 1989, maar Morricone blijft componeren. In 2009 gebruikte Quentin Tarantino zijn muziek in Inglourious Basterds en momenteel schrijft Morricone de muziek voor de langverwachte film Leningrad. Bekende groepen en artiesten zoals Radiohead, Hooverphonic en Morrissey gaven toe dat ze door zijn muziek geïnspireerd werden. Metallica gebruikt steevast het nummer Ecstacy of Gold als openingsnummer voor hun concerten.

Live

Natuurlijk is er een verschil tussen muziek componeren voor films en die muziek ook live brengen. Voor de uitvoering van zijn oeuvre doet Ennio Morricone steevast beroep op sopraan Susanna Rigacci. Het concert in het Sportpaleis zal gebeuren met ondersteuning van het 85-koppig Orkest der Lage Landen. Geen kleine namen, zeker niet onder begeleiding van Il Maestro Morricone.

© 2012 - StampMedia - Laurens Vanlandschoote


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 20/12/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 20/12/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 20/12/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 20/12/2012