Op 26 en 27 mei 2012 vond een groot openingsfeest plaats in het Antwerps openluchtmuseum Middelheim. Uitbreiding van het beeldenpark, originele impulsen door Bernard Willhelm en Jutta Kraus en nieuwe kunstwerken waren redenen genoeg om te vieren.

Het Antwerpse Middelheim is al jarenlang een interessant kunst- en natuurpark met moderne en hedendaagse kunst. Topstukken van Rik Wouters, Henry Moore en Auguste Rodin behoren tot de vaste collectie van het domein, dat voor iedereen vrij toegankelijk is. Een jaar na de opening van het Museum aan de Stroom (MAS) was het beeldende kunstenpark uit 1950 aan vernieuwing toe. Een belangrijke ingreep is de toevoeging van de voormalige bloementuin van het Nachtegalenpark, zodat het park nu meer dan dertig hectaren beslaat. Centraal in die uitbreiding staat Het Huis, een grijsgroen paviljoen ontworpen door het Gentse architectenbureau Robbrecht en Daem. De halfopen constructie is geschikt voor tijdelijke exposities met fragielere stukken, zoals nieuw aangekochte werken van de Duitse kunstenaar Thomas Schütte.

Ai Weiwei

Niet alleen de uitbreiding werd onder handen genomen. Het Kasteel Middelheim kreeg een opfrisbeurt en er is nu ook een boekenwinkel en een museumcafé aanwezig. In het Braempaviljoen is vanaf nu steeds een selectie van de vaste collectie te zien. Modeontwerpers Bernard Willhelm en Jutta Kraus verzorgen de eerste tentoonstelling met als thema 'het lichaam'. Aan de voet van dat paviljoen creëerde de Belgische kunstenaar Philippe Van Snick een installatie rond steen, lucht en water. Een andere blikvanger van het park is de door de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei getransformeerde brug, die de grens van China voorstelt.

Performances

Naast die duurzame ingrepen waren er tijdens het openingsweekend ook heel wat performances. Op zaterdag 26 mei vormde de Zwitserse actiekunstenaar Roman Signer de hoofdact, met de vervolmaking van zijn installatie Bidon Bleu. Zondag waren alle ogen gericht op Nick Cave - niet de muzikant, maar de performer. Professionele dansers brachten zijn beeldhouwwerken tot leven. Stadsdichter Bernard Dewulf schreef een gedicht over het Middelheim en stelde dat zondag voor het eerst voor. Op verschillende tijdstippen waren er voorleesmomenten door bekende auteurs, zoals Anne Provoost of Joke van Leeuwen. Om de dag telkens op onvergetelijke wijze af te sluiten, was er livemuziek van Brassroots en Veston en nadien een dj-set van Katia Vlerick en Funky Bompa.

Surf naar de website voor de nieuwigheden: www.middelheimmuseum.be.

© 2012 - StampMedia - Caroline Van Doren


Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 30/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 30/05/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 30/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 30/05/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 30/05/2012