Brussel heeft sinds kort een nieuwe fietsvereniging: vzw Cactus&Co. Die biedt fietstochten aan langs traditionele en minder bekende bezienswaardigheden in de hoofdstad. Doel is mensen overtuigen dat fietsen in het drukke Brussel best mogelijk is.

Cactus&Co is het project van drie jonge fietsliefhebbers en fans van Brussel. Dominik Scholz (28) gaf vroeger gelijkaardige fietsrondleidingen in Berlijn. Hij besloot een vzw op te richten om fietsen in Brussel te promoten.

"We bieden fietstochten aan in het Nederlands, Frans, Engels, Spaans en Duits. Voor onze naam zochten we een woord dat in al die talen hetzelfde klinkt. Dat werd cactus. Brussel is een woestijn die nog verkend moet worden, dus het plaatje klopt", aldus Scholz.

Via Cactus&Co kan je de hoofdstad op twee manieren ontdekken. De meer traditionele fietstocht gaat langs de toeristische hoofdattracties van de stad, zoals de Grote Markt of het Koninklijk Paleis. Voor de durvers is er ook de alternatieve route langs minder bekende plaatsen in Brussel.

Werk aan de winkel

Fietsen door onze hoofdstad is even wennen. In Brussel is het vooral de auto die ruim baan krijgt. Door de smalle straten en tramsporen is fietsen niet altijd de beste optie.

Na sommige hobbelige wegen zijn goed aangelegde fietspaden een verademing. "De Brusselse fietsvoorzieningen kunnen nog verbeteren", zegt ook Scholz. "In vergelijking met een aantal jaren geleden is er al veel infrastructuur voor fietsers, maar er is nog werk aan de winkel."

De file voorbij

Dat betekent niet dat fietsen onaangenaam is in de stad. Eens gewend aan het verkeer is het best leuk om de filelijders voorbij te trappen. Het ontwijken van de tramsporen valt gelukkig mee en zelfs hobbelige kasseien hebben af en toe hun charme. Over zadelpijn zullen we maar zwijgen.
De alternatieve route heeft zijn naam niet gestolen. Cactus&Co loodst je met de fiets door de lift van een supermarkt naar boven. Je komt terecht op 'het dak van Brussel'. Voor Expo '58 sloopte de stad een hele wijk om een hoog parkinggebouw neer te poten. Parking 58 is behoorlijk troosteloos, maar het uitzicht over de stad is schitterend.

Groene oases

Brussel is een stad met vele contrasten. De route slingert langs de drukkere knooppunten aan de haven naar Tour & Taxis, waar het voormalige goederenstation er verlaten bijligt. Wie denkt dat er in onze hoofdstad nergens rust te vinden is, vergist zich. De alternatieve route voert je langs een paar groene oases in de binnenstad, al zijn de auto's nooit ver weg.

"In vergelijking met de toeristische busrondleidingen is fietsen echt handig. Je bent sneller dan voetgangers en je zit middenin de stad. Zonder busraampje krijg je alle geuren en kleuren mee", legt Scholz uit. "Veel mensen denken dat fietsen in onze hoofdstad onmogelijk is. Wij willen tonen dat het kan, ook al is Brussel niet de perfecte fietsstad."

© 2011- StampMedia - Liesbeth Merckx


Dit artikel werd gepubliceerd door Innovisie.be op 25/05/2011