Op vrijdag 13 april zijn in het stadhuis van Antwerpen de tien finalisten van Troef! bekendgemaakt. De stad organiseert de wedstrijd voor de derde keer. Op 12 mei volgt de finale.

Met Troef! biedt de stad getalenteerde Antwerpse jongeren de kans hun eigen creatieve project te realiseren. De winnaars krijgen gedurende een jaar inhoudelijke, financiële en logistieke ondersteuning van de stad.

Iedereen Troef!

Dit jaar werden 26 projecten ingezonden. Een jongerenjury boog zich over de verschillende dossiers en selecteerde tien finalisten. Nieuw deze editie is dat ook wie niet geselecteerd werd, ondersteuning van de stad krijgt. Ook de finalisten die de eindmeet niet halen, worden nadien verder geholpen met projectsubsidies.

Variatie

De tien finalisten hebben heel uiteenlopende projecten klaarliggen. Zo willen Joni en Samuel met hun project EXIT-EXPIRE-MEN een muziektheaterstuk maken gebaseerd op een gruwelijk gevangenisexperiment uit de jaren 70. "Het is geen gemakkelijk onderwerp, maar we kunnen er iets heel heavy van maken en dat is onze bedoeling," zegt Joni.

Laurie en Elke gooien het over een andere boeg. Hun project SAGA (Street Art, Graffiti & Art) moet plaats bieden aan jonge straatkunstenaars. Als studente grafische vormgeving weet Laurie hoe moeilijk het is een platform te vinden voor je creaties. "Er zijn zoveel jonge artiesten die bruisen van talent maar niet weten waar ze daarmee terecht kunnen. We willen hen een plek geven waar ze op laagdrempelige manier kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben."

Sven streeft hetzelfde doel na, maar hij pakt het drastischer aan. Met zijn project De Grote Overname wil hij met Antwerpse jongeren de Stadsschouwburg overnemen om daar samen een voorstelling te maken.

Concurrentie?

Troef! is een wedstrijd, maar de deelnemers maken zich tot nu toe geen zorgen over de andere finalisten. Sven ziet vooral de voordelen. "Als ik alle projecten bekijk, zie ik ongelooflijk veel mogelijkheden. Ik denk dat er fantastische samenwerkingen tot stand kunnen komen."

Op 13 mei worden drie winnaars bekendgemaakt. Zij kunnen hun project verder uitbouwen met fondsen van de stad.

© 2012 - StampMedia - Leen Baeten, foto: Alexander Godts


Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 13/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 13/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 13/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 13/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jeugdwerknet op 13/04/2012