Sinds 15 oktober loopt Café Corsari op één. De opvolger van De Laatste Show wordt gepresenteerd door Studio Brusselaar Tomas De Soete en voormalig journaalanker Freek Braeckman. Braeckman vertelt over zijn eerste stappen in een talkshow.

Wat deed jou beslissen om een praatprogramma te presenteren?
Freek Braeckman: "Nieuwsgierigheid. Als journalist ben ik van nature uit een nieuwsgierige mens. Het idee om ‘s avonds met de nodige humor een talkshow over de actualiteit te kunnen presenteren, sprak mij wel aan."

Kende jij Tomas De Soete al?
Braeckman: "Neen. Al waren we wel op de hoogte van elkaars stappen binnen de media. Er heerste een soort van wederzijds respect tussen ons. Ik was een trouwe luisteraar van Studio Brussel, terwijl Tomas bewondering had voor mijn werk op de nieuwsdienst. Bovendien vond hij het te gek dat ik een zege had behaald bij De Slimste Mens."

Eén van de vaak gehoorde complimenten over Café Corsari is dat jullie gasten echt laten uitpraten.
Braeckman: "Het is belangrijk om een evenwicht te zoeken. Ik heb ooit een keer Terzake gepresenteerd. Dat is een programma waarin interviews op een andere manier kritisch zijn. We willen met Café Corsari mensen niet aan de schandpaal nagelen. Kijk naar het interview met Patrick Janssens. Daar zagen we naast de politicus een kwetsbare mens. Zoiets op tv tonen, is voor mij ook heel informatief."

Vanwaar de keuze voor de naam Café Corsari?
Braeckman: "Iedereen ziet, voelt en hoort alles op café. In een café hangt een speciale sfeer. Wij willen die graag overbrengen naar de huiskamer. Onze studio is dan ook een echt café. De verwijzing naar Tony Corsari is een knipoog naar de hoogdagen van de VRT. Het entertainment en de glamour van Corsari willen we combineren met de cafésfeer. Toch willen we onszelf niet vergelijken met Corsari. Hij is eerder een leidraad, een voorbeeld."

In Café Corsari zit de rubriek Klein Geluk. Wat is jouw Klein Geluk?

Braeckman: "Ik lees graag en veel. In mijn boeken zitten kaartjes met aantekeningen en bladwijzers. Wanneer ik aan vrienden een citaat wil voorlezen uit een boek dat ik acht jaar geleden voor het laatst las, valt daar soms zo’n kaartje uit. Door dat kaartje krijg ik een gevoel van herinnering. Opnieuw beseffen dat iemand er niet meer is of terugdenken aan een bepaalde tijd door zo’n kaartje is voor mij mijn absolute Klein Geluk."

Er zijn ontzettend veel nieuwe programma's op tv. Is er vandaag de dag geen overaanbod?
Braeckman: "Neen. Ik vind zo’n opmerking eigenlijk heel cynisch. Stel: jij bent liefhebber van rozijnenbrood, terwijl ik graag een goed boerenbrood heb. Mijn buurman eet dan weer liever een ander brood. In pakweg Wit-Rusland heb je maar één brood, of je het nu wil of niet. Een situatie als vandaag met veel topprogramma’s op eenzelfde avond is eigenlijk een luxe situatie."

Wat zal je bijblijven van je periode bij de nieuwsdienst?
Braeckman: "De nieuwsdienst is een grote machine met ontelbaar veel radartjes. Er zijn de nieuwslezers, maar ook de journalisten, de cameramensen, de mensen van de regie,... Wat mij zal bijblijven is hoe al die verschillende puzzelstukjes altijd in elkaar vallen. Vooral op grote momenten zoals bij het busongeluk in Sierre of de moordraid van Kim De Gelder. Dat wil niet zeggen dat we nooit fouten maken. Maar op de meest belangrijke momenten draait die machine altijd feilloos."

Tot slot: waar zien we Freek Braeckman binnenkort verschijnen?
Braeckman: "Geen idee. Ik denk nooit aan de volgende stap. Ik had nooit gedacht dat ik weg zou gaan bij de nieuwsdienst, maar over het voorstel Café Corsari heb ik niet getwijfeld. Ik ben tevreden zoals het nu is. De afgelopen dagen heb ik al veel mooie verhalen gehoord. Dat maakt van mij een contente mens."

© 2012 - StampMedia - Niels Timmermans


Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/11/2012