reacties (1)

Een tweehonderdtal mensen kwamen woensdagavond samen op de Antwerpse Grote Markt om te betogen tegen de uitspraken van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in het programma Terzake. Movement X-voorzitter Dyab Abou Jahjah riep daartoe op via Facebook. Om half zeven zou de sit-in beginnen. Kort na het begin omsingelde de politie de aanwezigen.

Om kwart na zes was er nog niet veel te zien op de Grote Markt. Naast enkele manifestanten en journalisten stond er niemand voor het stadhuis. Beetje bij beetje kwamen er alsmaar meer mensen op de Grote Markt. Aangezien er geen aanvraag was ingediend voor de sit-in, kwamen iets na half zeven politieagenten de Grote Markt op en omsingelden ze de aanwezigen. Mensen die toen wilden vertrekken, werden tegengehouden. Niet veel later kwamen er verschillende overvalwagens rond de cirkel te staan.

Sarah (20), een toevallige voorbijganger, stond tussen de betogers. “Ik ben zo kwaad. Wij waren gewoon aan het kijken wat er aan de hand was. De betoging was amper een kwartier bezig toen iedereen opeens omsingeld werd door oproerpolitie. Zelfs kinderen lieten ze niet gaan. Er was nochtans helemaal niks gebeurd."

Manifestaties voor het Stadhuis zijn per definitie verboden. De vreedzame sit-in was bovendien niet goedgekeurd door het stadsbestuur. Daar maakten heel wat betogers zich kwaad om: "Vrijheid van meningsuiting telt blijkbaar niet als het over de burgemeester van Antwerpen gaat", vervolgt Sarah, die zichzelf atheïst noemt. "Onschuldige mensen omsingelen: daar snap ik het nut echt niet van. Democratie is ver zoek.”

GAS-boetes

Iets na zeven kregen de aanwezigen te horen dat wie de cirkel wilde verlaten, zijn identiteitskaart kon afgeven. Wie daarop inging, mocht een GAS-boete verwachten. Wie dat niet wilde, kon ook blijven, maar de Grote Markt zou tegen het einde van de avond “opgeruimd worden”.

Enkele aanwezigen besloten de boete voor overlast aan te nemen. Bij de manifestanten die binnen de kring bleven, werd er nog even gezongen en gedanst. Wat later werden ze in bussen naar het politiekantoor afgevoerd, waarna ze al snel weer werden vrijgelaten.

http://www.flickr.com/photos/stampmedia/sets/72157651561465811/

© 2015 - StampMedia - tekst: Fatima-Zahra Naimi, foto's: Stefan Lambrechts


Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 26/03/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 26/03/2015


Reacties (1)

Plaats een reactie