Rode lopers! Celebrities! Klasse! Feest! Glitters! En je zou het bijna vergeten, films! Het filmfestival klinkt fantastisch, als je veel geld hebt  - tenminste. - Een verre droom voor - veel arme studenten?Niks is minder waar. Als je het iet of wat slim aanpakt, haal je heel wat uit het filmfestival, zonder de komende drie maanden op water, brood en alles behalve films te leven. Tips, tricks en een overzicht vind je hier.

Onthoud vooral: het filmfestival is meer dan cinema. Op de rode loper valt er ook heel wat schoons te bekijken, voor de spotprijs van nul euro! Passeer tussen 13 en 24 oktober iets vaker dan normaal ‘toevallig’ Kinepolis, Sphinx of de Studioskoop.

Ben je van plan om vaak naar de film te gaan? Kies dan voor een vijf- of tienbeurtenkaart (resp. €  40 en € 70). Of heb je ‘s middags geen les (of is die les Statistiek - niet zó belangrijk), ga dan voor 18 u naar de film. Dan betaal je slechts € 7 in plaats van € 10.

Stijf of moe geworden van al dat zitten en kijken? Dit is niet voor niks een festival. Naast de filmprogrammatie worden in de stad heel wat afterparty’s georganiseerd. En goed nieuws voor je portefeuille; je moet vaak geen entree betalen.

Weet je toch nog niet wat doen? Deze tips laten je zo goedkoop en intens mogelijk van het filmfestival genieten:

DINSDAG 13/10

9.00 u - Grand opening Film Fest Gent – trappen van de Kinepolis: De openingsfilm 'D’ardennen' kan je later zeker ook nog in de cinema zien. Vanavond moet je niet in, maar voor de Kinepolis staan. Want daar loopt heel wat bekend filmvolk op en af. Neem een paraplu mee, want het regent sterren vanavond!

22.00 u – Afterparty openingsfilm 'D’Ardennen' – Balzaal Vooruit: De mooiste twee weken van het jaar moeten - uite ráárd al dansend ingezet worden. Begeef u na de openingsfilm massaal naar de Vooruit om te vieren, of om het sterrenspotten verder te zetten. Film Fest Gent is zo vriendelijk de inkom gratis te houden.

WOENSDAG 14/10

*** - Cafellini – festivaldorp naast Kinepolis: Op films alleen overleef je niet, en dat heeft Film Fest Gent goed begrepen. Vlak naast Kinepolis kan je van 13 tot 24 oktober terecht in Cafellini, de officiële pop-upbar van FFG, op het dak van het festivaldorp. Bovendien kan je er niet alleen iets drinken, er komen ook vaak makers en artiesten langs om over hun werk te praten. De inkom is meestal, je hoort het al komen, gratis.

DONDERDAG 15/10

*** - Rustdag – bed: Met nog negen dagen in het vooruitzicht, doe je het best nog wat rustig aan. Wij schrijven een hele dag platte rust voor.

VRIJDAG 16/10

19.00 u – 'A day will come my future will be your past' – Theaterzaal Vooruit: Niet enkel de afterparty’s zijn gratis, soms krijg je ook een film cadeau. Want daar draait het uiteindelijk toch allemaal om op het filmfestival. ‘A day will come’ kan je veur de niet in première bekijken in de Vooruit.

ZATERDAG 17/10

*** - Qualitytime – Bij de bomma: Het Film Fest kan verslavend werken, maar na twee weken moet je terug naar de echte wereld. Vergeet toch niet om af en toe je dierbaren ook wat aandacht te schenken, want zij zijn er altijd voor jou. Ga dus nog eens naar huis en vertel je mama, papa, bomma’s en bompa’s hoe leuk het wel al was op het filmfestival.

ZONDAG 18/10

15.00 u – Competitie voor Beste Belgische Studentenkortfilms – Kinepolis: Het Film Fest Gent is meer dan de groten der aarde van vandaag bekijken. Ook die van morgen krijgen hier een plaats. Op zondagmiddag kan je de Belgische filmstudenten aan het werk zien. Steun dus onze toekomstige Oscarwinnaars. Bovendien kan je  tien films zien voor de prijs van één, tsji-tsjing!

MAANDAG 19/10

17.30 u – 'Les Cowboys' – Sphinx: Wie slim wil zijn, moet geduld hebben. Veel films worden meerdere keren vertoond tijdens het filmfestival. De eerste vertoning is vaak ’s avonds, waardoor je iets meer betaalt. 'Les Cowboys' kan je bijvoorbeeld ook al zaterdag zien, maar pas na 18 u (namelijk om 19 u). Als je twee dagen geduld hebt, betaal je € 3 minder voor dezelfde film. Doen? Doen!

DINSDAG 20/10

22.00 u - Afterparty Explore Zone Award – Millie Vanillie: Vandaag kiest de jongerenjury de beste film uit - Explore, het - jongerenparcours, en dat moet uiteraard gevierd worden. Film Fest denkt voor het feestje ook aan de jongeren hun portefeuille, want de afterparty is gratis toegankelijk. Jong geweld, verenigt u in Millie Vanillie!

WOENSDAG 21/10

18.30 u – 'Back to the Future'-marathon – Kinepolis: Combineren, combineren, wie zijn best doen zal het leren. Drie films voor de prijs van twee (€ 18). Verschoning, drie 'Back to the Future'-films voor de prijs van twee! Met gratis afterparty in Millie Vanillie!

DONDERDAG 22/10

*** - Detox – Thuis in de zetel: Auwtjes, die afterparty’s beginnen te wegen. Niet alleen op je portefeuille, maar ook op je lichaam! Groentjes, citroenwater en om negen uur bed in!

VRIJDAG 23/10

17.00 u – 'Departure' – Kinepolis: Nogmaals, combi is the key to money. Departure begint vóór 18 uur, wat je € 3 bespaart, én regisseur Andrew Stegall zal aanwezig zijn. Dubbele check! Deze coming of age-film speelt in het kader van het jongerenparcours op het filmfestival. Met wat geluk zie je dus ook act eur Gilles De Schryver, ('Ben X', 'Hasta la Vista!') want hij is de voorzitter van de jeugdjury dit jaar. Driedubbel check!

19.30 u – 'Bevergem'-marathon – Vooruit Theaterzaal: Nu al verslaafd aan de absurde serie 'Bevergem' op Canvas? (Her)bekijk ze nog eens volledig op het filmfestival! 200 minuten plezier voor de prijs van 1 film (€ 10) in aanwezigheid van cast en crew.

ZATERDAG 24/10

21.00 u – Mr. Dynamite Afterparty – Balzaal Vooruit: Genoeg stil gezeten! Genoeg geld uitgegeven! Op de laatste avond ga je beter gratis (!) dansen om het filmfestival af te sluiten. Film Fest Gent laat zijn afsluitfeest inspireren door dé dansbom van de twintigste eeuw, James Brown. Dat belooft!

© 2015 – StampMedia/Mediaraven - Ayla Colman